تولید و ساخت ویدیو آموزشی در قالب دوره، از آن دسته کارهای امروزیِ جذاب است که میتواند برای شما درآمد خوبی به ارمغان بیاورد. البته اکثر دورههای آموزشی به شکل ویدیویی تهیه میشوند و مخاطبان نیز ترجیح میدهند دورههای ویدیویی را خریداری کنند!
اگر میخواهید یک دورهی ویدیویی بسازید، یا به طور کلی قصد دارید ویدیوهای مختلفی تهیه کنید و در فضای مجازی و … منتشر کنید، این مطلب را همراهِ ما باشید. در این مقاله چندین و چند ابزار و تجهیزات ساخت ویدیو معرفی میکنیم که این تجهیزات میتوانند کار شما را سادهتر و باکیفیتتر کنند.
توصیه میکنم مطلب راهنمای ساخت دوره آموزشی را ببینید تا بهتر متوجه روند تولید دوره شوید و شما نیز از این راه، به درآمد برسید.
آیا خرید تجهیزات برای ساخت ویدیو، ضروری است؟
زیر نور آفتاب، با یک گوشی هوشمند میانرده و یک نرم افزار ویرایشگر ساده میتوانید ویدیو و دوره آموزشی بسازید؛ اما مسئلهای که مهم است، کیفیت ویدیوهاست!
بله قطعا در درجه اول، محتوایی که تولید میکنید و مباحثی که بیان میکنید اهمیت دارند، اما باید این موضوع که ویدیوهای بی کیفیت کمتر دیده میشوند را نیز در نظر بگیرید.
اگر شما یک موضوع خوب و مهم را به شکلی نادرست و نامناسب ارائه کنید، حق مطلب ادا نمیشود و نتیجه نیز مطلوب نخواهد بود.
برای همین میگویم که شما بدون تجهیزات خاص هم میتوانید ویدیو تولید کنید اما توصیه میکنم که چند ابزار ضروری و کم هزینه را تهیه کنید تا در عین صرفهجویی در هزینهها، نتیجهی بهتری هم کسب کنید.
اگر تا انتهای مطلب همراه ما باشید، چند ابزار را به صورت پیشنهادی برای یک بودجه محدود و کم، معرفی میکنیم…
پیشنهاد ویژه: ۱۰ نکته که قبل از ساخت دوره آموزشی باید بدانید!
مهمترین تجهیزات تولید ویدیو آموزشی
در ادامه ۶ دستهی کلی برای تجهیزات ساخت ویدیو در نظر گرفتهایم و برای هر دسته توضیحاتی به همراه محبوبترین و کاربردیترین مدلها ارائه خواهیم داد.
۱- دوربین
دنیای امروزی پر است از ویدیوهای مختلف، در مطلب بهترین روش ساخت دوره آموزشی، گفتیم که ویدیو یکی از بهترین و اولین روشهای مناسب برای آموزش دادن است و اولین موردی هم که برای ساخت ویدیو به ذهن میرسد، دوربین است.
ویدیوهای امروزی، از آموزشیها گرفته تا حتی خبری، همه و همه از تصویر شخص استفاده میکنند. شما کمتر ویدیوها و دورههایی را میبینید که مخاطب نمیتواند تصویر شخص سازنده را ببیند.
دلیل این موضوع هم به اهمیت حالات چهره در انتقال احساسات باز میگردد. شما زمانی که تصویر شخص را میبینید، به راحتی متوجه حالات او میشوید و درنتیجه توضیحاتی که ارائه میکند، برای شما سادهتر و قابل فهمتر خواهند بود.
بنابراین دوربین مهم است! لازم نیست حتما یک دوربین حرفهای و تمام عیار داشته باشید، حتی با دوربین گوشی و یک وبکم ساده هم میتوانید از پس ساخت ویدیو بربیایید.
چند نکته درباره دوربینی که برای تولید محتوای ویدیویی، انتخاب میکنید:
- بهتر است قابلیت اتصال میکروفون داشته باشد.
- کیفیت بالای فیلمبرداری، full HD و ۴K و بالاتر
- هرچه دوربین سبکتر باشد بهتر است.
- ترجیحا لرزشگیر داشته باشد.
چند نمونه دوربین مناسب:
(سعی کردیم ارزانترین دوربینهای کاربردی را لیست کنیم.)
- دوربین Sony HDR-CX405
- دوربین Samsung HMX-F80 Video Camera
- دوربین NIKON Z5
- دوربین Canon مدل EOS 4000D
- دوربین فیلم برداری دی جی آی مدل Osmo Pocket
- دوربین فیلمبرداری ورزشی مدل F60
۲- میکروفون
پس از تصویر، صداست که اهمیت پیدا میکند! البته اگر شما میخواهید یک ویدیو آموزشی بدون تصویر خودتان بسازید، صدا مهمتر از تصویر است.
با داشتن میکروفون میتوانید آموزشهای بهتری تهیه کنید و حتی در منزل، پادکست بسازید! (حالا که صحبت از پادکست شد، پیشنهاد میکنم کاری گپ که یک پادکست در حوزه کسب و کار است را دنبال کنید.)
بالاتر هم اشاره کردیم که سعی کنید دوربینی تهیه نمایید که ورودی میکروفون داشته باشد. میکروفونها امروزه خیلی کوچک و جمع و جور شدهاند و بهتر است از همین میکروفونهای کوچک و یقهای برای تولید محتوا و ضبط دوره آموزشی، استفاده کنید.
میکروفونها تنوع بسیار بالایی دارند و شما میتوانید طیفی از میکروفونهای مختلف، از چند هزارتومان گرفته تا چندین میلیون تومان را در بازار ببینید!
اگر به دنبال یک میکروفون مناسب هستید، سعی کنید میکروفونی با این ویژگیها انتخاب کنید:
- کوچک و سبک باشد.
- کیفیت ضبط مناسب و نویز کم
- امکان اتصال به دوربین و گوشی هوشمند
چند نمونه میکروفون کاربردی و قیمت مناسب:
- میکروفون یقه ای بویا مدل BY-M1
- میکروفن کامیکا مدل LAV V03
- میکروفون بویا مدل by-wm4
- میکروفن یقه ای جیتک مدل Collared
۳- لوازم نورپردازی
نورپردازی در کیفیت ویدیو و تصاویر، تاثیر بسیار عجیب و زیادی دارد! اینکه با نور طبیعی و نور محیط فیلمبرداری کنید و ویدیو بسازید، شدنی است اما درنهایت کیفیت ویدیوهای شما پایین خواهد بود.
اما از طرفی تجهیزات موردنیاز برای نورپردازی درست و اصولی، گران قیمت هستند و اگر مبتدی و تازه کار هستید، اینکار اصلا منطقی نیست.
با این حال میتوانید با صرف هزینهای کم و مناسب، یک یا چند ابزار نورپردازی تهیه کنید و کیفیت ویدیوهای خود را بهبود ببخشید. به خصوص اگر شما در فضایی ویدیو ضبط میکنید که نور طبیعی کم است، بهتر است از لوازم نورپردازی استفاده نمایید.
انواع تجهیزاتی که برای نورپردازی کاربرد دارند:
- سافت باکس – پوشش گسترده و ایجاد نور طبیعی
- چتر نور یا عکاسی – شکل منحنی، جهت دار و کنترل شده
- رینگ لایت – ایجاد هالهی حلقهای به همراه نور نرم
- پنلهای LED – ایجاد روشنایی یکنواخت و جهتدار – مناسب برای روی دوربین
با توجه به نیاز و اهدافی که دارید میتوانید از انواع تجهیزات نورپردازی استفاده کنید، اما اگر قصد دارید به مکانهای مختلفی سفر کنید باید لوازم سبکتر را در لیست خریدتان قرار دهید، مثلا پنل LED کوچک و سبک است.
چند نمونه از لوازم نورپردازی که قیمت مناسبی دارند:
- رینگ لایت مدل DX-260
- رینگ لایت مدل dimmable
- سافت باکس وست کات مدل W70
- سافت باکس وسکات مدل port120
- نور ثابت ال ای دی مکس لایت مدل SMD-320
۴- پایه و نگهدارنده
مهم نیست که چقدر توانایی ثابت نگه داشتن دوربین را دارید، در هر حال شما به یک سه پایه یا هر نوع پایهی دیگری برای نگهداری دوربین، نیاز دارید. حتی تکانهای کوچک در ویدیو مشخص هستند و میتوانند ارزش ویدیوی تولیدی را پایین بیاورند.
با یک سه پایه، دوربین معمولیِ شما میتوانید بهتر و در حد عالی عمل کند، با اطمینان میگویم که سه پایه قطعا کیفیت ویدیوهای آموزشی شما را بهبود میبخشد.
سه پایهها انواع مختلفی دارند و قیمت آنها تا بی نهایت میرود، اما نگران نباشید سه پایههای ساده و ارزانتری هم هستند که مناسبِ افراد مبتدی باشند و نیاز شما را در ابتدای فعالیت رفع کنند.
با وجود پایهی دوربین دیگر نیازی به نفر دوم برای فیلمبرداری نیست و خودتان به تنهایی میتوانید ویدیوهای باکیفیتی ضبط کنید. یادتان باشد که ممکن است برای برخی لوازم نورپردازی مانند رینگ لایت هم به پایه نیاز داشته باشید.
ویژگیهای یک سهپایهی خوب:
- قابلیت تنظیم ارتفاع
- امکان استفاده برای گوشی و دوربین
- قابلیت چرخش داشته باشد.
- ترجیحا سبک باشد.
چند مدل سه پایهی قیمت مناسب:
- سه پایه دوربین جی ماری مدل KP-2234
- سه پایه نگهدارنده نور فانیمکس مدل FM-806
- سه پایه دوربین زومی مدل T90
- سه پایه نگهدارنده گوشی موبایل ویفینگ مدل ۳۱۱۰A
- سه پایه نگهدارنده گوشی موبایل مدل پاناسون ۸۰۵-M2
۵- اکسسوری و لوازم جانبی
اکسسوریها و لوازم مختلفی به عنوان یک تولیدکننده محتوا، برای شما ضرورت دارند اما باز هم همه چیز به بودجه و شرایط شما باز میگردد.
این ابزارها همگی برای بهتر و آسان کردنِ فرایند تولید ویدیو ساخته شدهاند و میتوانند تجربه شما از ساخت ویدیو را به تجربهای عالی بدل کنند! ممکن است این ابزارها را در حال حاضر نیاز نداشته باشید، اما بد نیست از وجود آنها باخبر شوید.
لوازم جانبی مورد نیاز برای ساخت ویدیو آموزشی:
- کارت حافظه و هارد اکسترنال
- باتری و پاوربانک
- لنزهای مختلف
- کیف مناسب
- گیمبال
از بین موارد بالا، احتمالا فقط با گیمبال آشنا نباشید، گیمبال درواقع یک نویزگیر دستی و راحت است که کیفیت ویدیوها را افزایش میدهد و از تکانهای شدید و زیاد جلوگیری میکند. به عنوان یک نمونه گیمبال خوب، گیمبال دوربین مدل G21 را میتوانیم نام ببریم.
مقاله پیشنهادی: انتخاب موضوع پرفروش برای دوره آموزشی
۶- سخت افزار و نرم افزارهای ویرایش ویدیو
حالا که کار ضبط ویدیو به اتمام رسیده، نوبتِ ویرایش آن است! برای ویرایش ویدیو، شما ابتدا باید یک سخت افزار، یک دیوایس و وسیله مناسب داشته باشید و سپس به دنبال نرم افزار بگردید!
همهی سیستمها به راحتی نمیتوانند از پسِ ویرایشهای سنگین بربیایند، اما اگر مبتدی هستید اشکالی ندارد و میتوانید با کامپیوتر معمولی خودتان هم این کار را انجام دهید.
حتی بعضا میبینیم افراد مختلف در اینستاگرام و سایر شبکههای مجازی، ویدیوهای خود را با گوشی هوشمند ویرایش میکنند و نتیجه هم مطلوب است! قبلا در اینستاگرام چ یاب، نرم افزارهای ویرایش ویدیو در گوشی را معرفی کردهایم، آنجا میتوانید پست مرتبط را پیدا کنید.
اما به طور کلی شما برای ساخت یک دوره آموزشی ویدیویی از ۰ تا ۱۰۰، به نرمافزارها و ابزارهای مختلفی نیاز دارید که در مطلب ابزارهای تولید محتوای آموزشی میتوانید با این نرمافزارهای کاربردی آشنا شوید.
بودجه ما کم است، چه تجهیزاتی بخریم؟ (پیشنهادی!)
پیش از آنکه سراغ بودجه برویم، تعداد اعضای تیم هم مهم است، آیا شما به تنهایی قصد تولید ویدیو و دوره آموزشی دارید یا افرادی هستند که شما را همراهی میکنند؟
اگر شما یک تیم هستید بهتر است حرفهایتر عمل کنید و ابزارهای بیشتر و باکیفیتتری تهیه کنید، اما اگر بودجه شما محدود است و قادر به صرف هزینه زیاد نیستید، ۲ پکیج پیشنهادی برای شما داریم:
پکیج اقتصاد مقاومتی برای ضبط دوره آموزشی:
(حدود ۱ میلیون تومان بدون احتساب گوشی هوشمند – آذر ۱۴۰۰)
- گوشی هوشمند به جای دوربین
- سه پایه نگهدارنده گوشی موبایل ویفینگ مدل ۳۱۱۰A
- میکروفون یقه ای بویا مدل BY-M1
- رینگ لایت مدل DX-260
- لپ تاپ یا گوشی هوشمند قوی برای ویرایش
پکیج اقتصادی برای تولید ویدیو:
(حدود ۵ میلیون تومان بدون احتساب لپ تاپ – آذرماه ۱۴۰۰)
- دوربین Samsung HMX-F80 Video Camera
- میکروفون یقه ای بویا مدل BY-M1
- سه پایه دوربین زومی مدل T90
- سافت باکس وسکات مدل port120
- لپ تاپ برای ویرایش ویدیو
چندکلام با چ یاب
علاوه بر تجهیزات ساخت ویدیو آموزشی که در این مطلب گفتیم، شما به چند مورد دیگر هم نیاز دارید! مواردی همچون: لباس مناسب، دکور جذاب و ساده، فن بیان قوی، زبان بدن حرفهای، پشتکار و … .
سعی کردیم مهمترین ابزارها و تجهیزات لازم برای ساخت دوره آموزشی را در این مقاله به شما یادآور شویم، در نهایت امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و بتوانید ویدیوهای جذابی بسازید.
میتوانید ویدیوهای تولیدی خودتان را برای ما در اینستاگرام و یا سایر شبکههای اجتماعی بفرستید. همچنین منتظر نظرات و پیشنهادات ارزشمندتان هستیم.
راستی! تلگرام چ یاب رو برای با خبر شدن از آخرین دورههای آموزشی، محصولات و تخفیف های ویژه دنبال کنید.
با کمک از:
مرسی مهندس خسته نباشید