آشنایی با انواع چاپ

صنعت چاپ به طور گسترده شامل انواع مختلفی از فرآیندهای چاپ است که هرکدام برای رفع نیازهای خاصی طراحی شده‌‌اند. انتخاب درست روش چاپ، می‌تواند تأثیر قابل ملاحظه‌‌ای بر روی محصول یا خدمات داشته باشد. در حال حاضر صنعت چاپ تجربه تکامل عمده‌‌ای را پشت سر گذاشته است و برای هر نوع چاپ از روش‌‌های متفاوتی به‌کار برده می‌شود.

فرآیند چاپ به‌تولید انبوه متن و تصاویر با استفاده از قالب و شکل اصلی می‌‌پردازد. در واقع قرار دادن طرح‌ و حروف روی سطوح مانند کاغذ‌ و چوب  و سایر مواد به‌عنوان یک روش چاپ به‌‌شمار می‌‌آید. در دنیای امروزی اکثر چاپ‌ها با بهره گیری از رایانه‌ها و پرینترها در اندازه‌‌های گوناگونی انجام می‌‌شوند و چاپ دستی عمدتا در صنایع تزئینی استفاده می‌‌شود.

 

انواع چاپ دیجیتال

به‌دلیل فرآیند سریع و خروجی باکیفیت، روش چاپ دیجیتال روز به‌روز دارد مورد استقبال قرار می‌‌گیرد. در این روش، تصاویر با استفاده از فرمت‌‌های دیجیتال مانند پی دی اف برای چاپ ارسال می‌‌شوند. این روش برای چاپ‌‌های با حجم کم منحصربه‌فرد بوده و مبلغ کمتری نسبت به چاپ آفست دارد. پاپ دیجیتال دارای تکنیک‌‌های متعددی است، اما دو روش شایع تر آن شامل:

چاپ جوهر افشان

تصاویر جوهرافشان با بهره گیری از قطرات کوچک جوهر روی سطوح مختلفی مانند کاغذ و پلاستیک ایجاد می‌‌شوند. دستگاه‌های جوهرافشان می‌‌توانند تصاویر را بر روی این بسترها چاپ کنند.   این چاپگرها دارای دو کاربرد هستند که شامل: چاپ پوسترها و تابلوها می‌‌باشند.

چاپ لیزری

چاپگرهای لیزری یکی از انواع چاپ دیجیتال هستند و با استفاده از بار الکتریکی بر روی یک استوانه فلزی به‌نام درام تصویر را تشکیل می‌‌دهند. ذرات تونر به‌وسیله بار الکتریکی جذب می‌‌شوند و سپس به بستر چاپ انتقال پیدا می‌‌کنند. چاپگرهای لیزری در ادارات برای موارد زیر استفاده می‌‌شوند:
 چاپ کتاب‌های با تعداد کم
 چاپ بروشور‌ها
 چاپ اسناد

دوره های اموزشی برنامه نویسی

انواع چاپ آفست

روش چاپ آفست یکی از بهترین روش‌ها برای چاپ با کیفیت است. در این روش، صفحات چاپ از آلومینیوم ساخته می‌شوند و تصاویر مورد نظر در آن‌ها قرار می‌گیرند. سپس این صفحات بر روی غلتک  انتقال پیدا می‌کنند  و در نهایت روی کاغذ چاپ می‌شوند. چاپ آفست به دلیل کیفیت بالا و توانایی چاپ حجم بالا،   برای چاپ های بزرگ مانند کتاب، مجله بسیار مناسب هستند.

چاپ فلکسوگرافی

چاپ فلکسوگرافی یکی از روش‌‌های استفاده شده برای برچسب گذاری کیسه‌‌های پلاستیکی و بسته بندی مواد غذایی است. این روش از صفحات برجسته انعطاف پذیر استفاده می‌‌کند که به‌سیلندر چاپ چسبانده شده‌‌اند و با سرعت بالا در حال چرخش هستند تا تصاویر را بر روی بستر چاپ منتقل کنند. با این روش می‌‌توان متن، تصاویر و سایر اطلاعات مورد نیاز را بر روی کیسه‌‌ها و بسته‌‌بندی‌‌ها چاپ کرد.

انواع چاپ

چاپ گراور

چاپ گراور یک روش پیشرفته چاپ است که  برای چاپ باکیفیت و حجم بالا مانند مجلات، کاتالوگ های پستی مناسب  است. در گراور، از سیلندرهایی که به آبکاری مس شده‌‌اند و فرآیندهای حکاکی خاصی را طی کرده‌‌اند، استفاده می‌‌شود.  این روش برای چاپ عکس در مجله نشنال جئوگرافیک  نیز کاربرد دارد که به‌عنوان یکی از نمونه‌‌های کیفیت بالای چاپ محسوب می‌‌شود. با این حال، به‌دلیل نیاز به آبکاری مس و فرآیندهای حکاکی خاص، چاپ گراور از جمله روش‌های پرهزینه چاپ است. موارد کاربرد این روش شامل بسته بندی هدیه، لمینت های پلاستیکی و کاغذ دیواری است.

چاپ صفحه نمایش

چاپ صفحه نمایش یکی از انواع چاپ است که از قدیم به‌عنوان یک روش پرکاربرد برای چاپ استفاده می‌شود. این روش توسط آسیایی‌‌ها برای بیش از هزار سال به‌منظور تحقق اهداف مختلف استفاده شده است. در فرآیند چاپ صفحه نمایش، جوهر از توری‌‌هایی که دارای منفذهای بسیار ریز هستند، عبور کرده و در نهایت به لایه زیرین انتقال پیدا می‌کند. همچنین برای پشتیبانی از حرکت جوهر بر روی نواحی خاص از یک الگو برای کنترل حرکت جوهر بر روی سطوح چاپی استفاده می‌شود‌. چاپ طرح و لوگو برروی لباس و لیوان کاربرد دارد. ما به‌طور کلی توصیه می‌کنیم برای انجام انواع چاپ حتما به مجموعه های معتبر  مراجعه نمایید که از جمله این مجموعه ها میتوان به مجتمع چاپ نقش الماس، چاپ ایران کهن، مجموعه ریحانه چاپ و چاپ آقا اشاره نمود.

توضیح چاپ و ۳ نوع آن

چاپ در اصل به‌معنای تحویل اطلاعات بر روی یک سطح قرار داده شده است و شامل نوشته‌ها، حروف، اعداد  است. به‌طور خلاصه، چاپ با استفاده از فشار یک جسم بر روی سطح دیگر انجام می‌‌شود. در حال حاضر با افزایش تنوع محصولات و کالاها، نیاز به اسناد چاپی در حوزه های مختلف مانند تجارت، صنعت و فرهنگ رو به افزایش است و با وجود توسعه فناوری‌ها، هنوز هم به‌عنوان یکی اصولی مهم در انتقال و تبادل اطلاعات استفاده می‌‌شود.

هنگامی که به چاپ فکر می‌کنیم  نخستین چیزی که به ذهن می‌آید یک کتاب یا مجله است؛ در حالی که  ، صنعت چاپ و مستند سازی به قدری تحت تغییر و تحول قرار گرفته است که اکنون فقط محدود به کتب و مجلات نیست و در اشکال مختلفی مانند کارت‌های ویزیت و کتالوگ ها، بسته بندی های متنوعی از جمله شیشه، پارچه  و موارد دیگر به همه قابل دسترسی است. با توجه به‌جنس، شکل و نحوه استفاده هر یک از این موارد می‌توانند نوعی چاپ خاص و منحصر به‌فرد را داشته باشند.

اگرچه صنعت تبلیغات در قالب مجازی و اینترنتی پیشرفت چشمگیری داشته است اما چاپ همچنان جایگاه خود را در ذهن عموم مخاطبان حفظ نموده. مستندات چاپی متنوعی مانند کارت‌های فروشگاهی، کاتالوگ‌‌ها، و بنرها و غیره مدرکی است که نقش مهمی در تبلیغات دارند. بنابراین، چاپ به‌عنوان یکی از عوامل اساسی در صنعت تبلیغات نقش مهمی دارد و آشنایی با انواع چاپ و استفاده مناسب از آن بسیار حیاتی است. تحت عنوان یک صنعت و همچنین نوعی هنر، چاپ و عملیات مرتبط به آن تأثیرگذاری بسیاری دارد. دقت و کنترل در همه مراحل، از طراحی تا چاپ، نکات کلیدی مهمی هستند که نهایتا به‌نتیجه مطلوب رسیدن ما کمک می‌‌کنند.

انواع چاپ

مستقیم

غیر مستقیم

غیر تماسی

انواع چاپ

سخن پایانی

می‌‌توان گفت که آشنایی با انواع چاپ یکی از مهم‌ترین موضوعات در دنیای چاپ است. با توجه به‌توسعه فناوری و متنوع شدن نیازهای جامعه، تکنیک‌‌های مختلفی در چاپ توسعه یافته است. هر یک از روش‌‌های چاپ نقش مهمی در انتقال اطلاعات و تولید مواد چاپی دارند. همچنین، این آشنایی به افراد کمک می‌‌کند تا با تکنولوژی‌‌های جدیدتری که در حال ظهور هستند، آشنا شوند و از توانایی‌‌های خود برای طراحی و تولید محصولات چاپی بهره‌‌برداری کنند.