دقیقا مانند یک گیاه که به مراقبت نیاز دارد، محتوا هم به مراقبت و نگهداری نیاز دارد تا عمری طولانی داشته باشد. اگرچه این استراتژی محتوا نیاز به آب دادن و هرس کردن بلاگها و گرافیکها ندارد، اما برای اینکه محتوای شما طول عمر بیشتری داشته باشد و اصطلاحا یک محتوای همیشه سبز باشد، به اندازه ی یک گیاه و حتی گاهی بیشتر به مراقبت و نگهداری احتیاج دارد.
این محتوا در تاریخ 18 خرداد 1400 آپدیت شده است.
درست از لحظهای که تیم تولید کننده محتوا استارت کار خود را می زند، کار مراقبت و نگهداری آغاز میشود و صد البته که این کار به منابع و زمان زیادی نیاز دارد.
در این مقاله به بررسی چرخه عمر محتوا یا همان content life cycle میپردازیم تا با کمک آن و شناخت راهکارهایی طول عمر یک محتوا را افزایش داده و یک محتوای همیشه سبز تولید کنیم.
چرخه عمر محتوا
هر چیزی که در اطراف ما و طبیعت وجود دارد یک چرخه عمری دارد و مراحلی را طی می کند تا به آخر چرخه ی خود برسد، به عنوان مثال ما انسانها در ابتدا نطفه کوچکی بودیم و سپس با گذشت زمان بزرگتر شدیم و دوران کودکی، نوجوانی و جوانی خود را طی می کنیم و به دروان کهولت و پیری می رسیم و سپس می میریم و تجزیه میشویم.
چرخه عمر محتوا نیز مراحلی دارد که شامل 6 مرحله زیر میشود:
- استراتژی و ایده
- برنامه ریزی
- تولید و طراحی محتوا
- توزیع و انتشار محتوا
- ارزیابی و نگهداری
- حذف محتوا
در زیر تک تک این مراحل را توضیح میدهیم و در انتها به بررسی مهم ترین مرحله چرخه عمر محتوا میپردازیم.
1- استراتژی و ایده
این مرحله پایه و اساس تولید محتوای موفق است. در این مرحله تیم تولید کننده محتوا باید به سوالاتی نظیر
- چرا این محتوا را می نویسیم؟
- مخاطب ما چه کسانی هستند؟
- با چه لحنی باید بنویسیم؟
و … پاسخ دهند تا مسیر و هدف محتوا برایشان روشن شود.
با پاسخ دادن به این سوالها دید اولیه و کلی نسبت به محتوایی که میخواهیم بنویسیم پیدا می کنیم.
در این مرحله تولید کننده محتوا باید درباره موضوعات مختلف مربوط به محتوا تحقیق کند، اطلاعات کافی و مفیدی بدست بیاورد تا بتواند محتوایی خوب و کارامد تولید کند. تولید کنندگان محتوا باید “چرا” را در ابتدا برای محتوایی که می خواهند تولید کنند تعریف کنند تا بتوانند همواره در طی مسیر خود یک چشم اندازی به اهداف محتوا داشته باشند.
شناخت مخاطب از جمله کاراهایی است که باید در این مرحله انجام شود چراکه بدون شناخت مخاطب، نیازها و سلیقه ی مخاطب امکان تولید محتوای خوب وجود ندارد. شما به عنوان یک تولید کننده محتوا باید بدانید که مخاطب شما به دنبال چه چیزی است تا بتوانید او را به سمت محتوای خود جذب کنید. همچنین باید بدانید برای چه مخاطبی است تا لحن خود را متناسب با مخاطب خود انتخاب کنید.
2- برنامه ریزی
در این مرحله مدیر گروه تولید کنندگان محتوا، با یکسری از ابزار ها مانند تقویم محتوا شروع به برنامه ریزی می کند. اهداف و ایده هایی که در مرحله استراتژی به آنها پرداختیم و بررسی کردیم را در قالب تسکهایی به هر یک از افراد گروه میسپارد، مثلا چه کسی محتوا را تولید کند؟ تا چه تایمی باید محتوا تولید شود؟ چه کسی باید محتوای تولید شده را ویرایش کند ؟ و …
بازاریابی محتوا بخشی از استراتژی بازاریابی و افزایش کسب و کار است که در این مرحله به تولید و توزیع محتوای مفید و خوب کمک بزرگی می کند. برنامه ریزی درباره ی بازاریابی محتوا با هدف حفظ مخاطبان قدیمی و جذب مخاطب های جدید انجام میشود.
مشخص کردن kpiهای (شاخص) مهم از جمله کارهایی است که باید در این مرحله انجام شود.
kpi ها در واقع یکسری شاخص ها هستند که طبق آن ها شما می توانید تعیین کنید که محتوای شما تا چه حد به اهداف خود نزدیک شده و مشکلات مخاطبات را حل میکند.
طبق آمار HubSpot، ۷۵ درصد از کسبوکارهایی که به اهداف درآمدی خود نمیرسند، هیچ اطلاعاتی درباره تعداد لیدها، میزان تعامل در شبکههای اجتماعی، میزان بازدید وبسایت و به طور کلی شاخص ها ندارند. این مشکل با تعیین KPI محتوا در این مرحله تا حد زیادی قابل پیشگیری است.
3- تولید و طراحی محتوا
همان طور که از اسم این مرحله مشخص است به طراحی و تولید محتوا میپردازیم. با توجه به اطلاعاتی که جمع آوری کردیم و ایده پردازی ها و اهداف مشخص شده در مرحله های قبل حالا تولید کننده محتوا، محتوای خود را می نویسید.
تولید کننده محتوا تمام تلاش خود را می کند تا در محتوای خود نیازهای مخاطب را برطرف کند و محتوایی کاربردی و با کیفیت و مفید تولید کند.
اگر میخواهید به خوبی با “تولید محتوا” آشنا شوید، مقاله تولید محتوا چیست را حتما بخوانید.
4- ویرایش و انتشار محتوا
پس از تولید محتوا یک مرور کلی بر محتوا خواهیم داشت و ویرایش های لازم را بر روی محتوا انجام میدهیم. مرحله ی ویرایش برای فرآیند مدیریت تولید محتوا بسیار مهم است زیرا تولید کنندگان محتوا مطمئن میشوند که محتوای آنها به طور مداوم و همیشگی رشد و پیشرفت خواهد داشت.
پس از ویرایش، محتوا را روی وبسایت خودمان و شبکه های اجتماعی و وبسایتهایی که پست مهمان میگذارند مثل ویرگول و مداد قرار میدهیم. به این مرحله از چرخه عمر محتوا که به آن گردش کار تولید محتوا هم گفته میشود، زمانی است که تولید کنندگان محتوا می نشینند و شکوفایی محتوای خود را می بینند.
فکر نکنید که با انتشار محتوا کار شما تمام میشود، بلکه تازه تعامل شما با مخاطب آغاز میشود.
پس از انتشارمحتوا شما به عنوان تولید کننده محتوا باید بازخوردهای مخاطب خود را بررسی کرده و محتوا را متناسب با نیاز مخاطب ویرایش کنید و برای مرحلهی بعد آپدیت کنید.
5- ارزیابی و نگهداری
سرانجام ، تولیدکنندگان باید محتواهای قدیمی که دیگر بازخوردی از طرف مخاطب ندارد را با تحقیقات جدید یا خلاقیت به روز کنند تا محتوای مربوط ، تازه و مطابق با اهداف فعلی کسب و کار و مطابق نیاز های جدید مخاطب باشد.
به عنوان مثال آنها می توانند وبلاگها را با کلمات کلیدی تازه بهینه سازی کنند تا رتبه جستجوی خود را افزایش دهند یا محتوا خود را به عنوان پست مهمان در وبسایت هایی مثل ویرگول و مداد به اشتراک بگذارند.
به روزرسانی یک محتوا می تواند به کسب و کارشما کمک کند تا با حداقل هزینه ی ممکن مخاطب جدید جذب کنید. تولیدکنندگان محتوا همچنین باید بررسی کنند که آیا این محتوا برای کسب وکار ارزش دارد یا زمان حذف آن فرا رسیده است؟
اما مهم است که به یاد داشته باشید که چرخه حیات محتوای کامل فقط همین، چرخه است. یعنی پایان یک محتوا فقط به معنای ایجاد محتوای بیشتر است!
محتوا می تواند در چرخه عمر خود موفقیت های زیادی کسب کند. ادامه مراقبت و نگهداری از محتوا باعث میشود که کسب و کارها از بازاریابی محتوای خود بیشترین بهره را ببرند.
6- حذف و آرشیو کردن محتوا!
بیایید قبول کنیم که گاهی محتوا از دست میرود و دیگر کارایی ندارد! در گام پنجم، گفتیم که محتوا نگهداری و بهروزرسانی میخواهد، اما آیا هر محتوایی ارزش آپدیت شدن را دارد؟
برخی از محتواها، مختص زمان و حال و هوای خاصی هستند. از نمونهی بارز این محتواها، میتوانیم محتوای خبری را نام ببریم. اخبار روز به روز کهنه میشوند و از تب و تاب میافتند، آیا میشود محتواهای خبری مربوط به سال گذشته را ویرایش کرد طوری که امسال هم بازدید شوند؟ خیر.
علاوه بر این، برخی محتواها هستند که در راستای استراتژی و اهداف کسب و کار شما تهیه نشدهاند و میتوان گفت هیچ فایدهای نه برای سایت و نه مخاطب شما دارند، این محتواها صفحات زامبی را شکل میدهند و نه تنها کسی به آنها سر نمیزند، بلکه در مجموع رتبه سایت شما را نیز پایین میکشند.
گام نهایی چرخه عمر محتوا برای این است که شما خانه تکانی کنید و محتواهای به دردنخور را دور بیاندازید. میتوانید این محتواها را اول نوایندکس کنید و پس از مدتی در صورت تمایل حذف کنید.
مهم ترین مرحله چرخه عمر محتوا کدام است؟
فکر می کنم با تمام تفاسیری که تا اینجای کار گفتیم به راحتی بتوانید حدس بزنید که کدام مرحله است.
مرحله” نگهداری و ارزیابی ” مهمترین مرحله چرخه عمر است. در این مرحله باید هرکاری که می توانیم را انجام بدهیم تا در وهله اول طول عمر محتوا را افزایش بدهیم و در وهله دوم باید موارد زیر را تک تک بررسی کنیم :
- آیا استراتژیهای انتخابی ما درست بوده یا نه ؟
- آیا به همین روند ادامه بدهیم یا باید برای افزایش طول عمر محتوا روند کار را تغییر دهیم؟
- کدام یک از محتوا ها بیشتر دیده شدند ؟
- آیا استراتژی هایی که برای تولید محتوا انتخاب کردیم درست و تاثیرگذار بودند؟
- کدام محتوا کامنت و بازخورد بیشتری داشت ؟
- آیا محتوای تولید شده مناسب شبکه های اجتماعی است؟
- بازخورد محتوا و کامنت ها را بررسی کنیم تا ببینیم نظر مخاطبان دربارهی محتوا چی بود؟
- چقدر کاربران برای هر محتوا وقت گذاشتند؟
- شاخص های سئو محتوا را بررسی کنیم؟
و…
چرا باید محتوای خود را آپدیت کنیم؟
رقبا قویتر میشوند و روز به روز محتواهای جدیدی رقیب محتواهای شما میشوند. تنها عاملی که میتواند محتوای شما را همچنان در چرخه رقابت نگه دارد، بهروز بودن محتوای شماست!
محتوای شما باید نسبت به رقبا بهتر باشد تا به جایگاهی که لایق است، دست پیدا کند! همین برای آپدیت محتوا کافیست، اما میخواهیم چند دلیل دیگر هم به شما بگوییم. این دلایل را به شکل خلاصه از مطلب سایت search engine journal بازگو میکنیم.
1- نرخ تبدیل محتوای شما پایین است.
CTR یا نرخ تبدیل، یکی از معیارهای مهم سنجش محتواست. CTR در واقع نسبت میزان کلیک به بازدید یک محتوا در موتور جستجو را نشان میدهد. مثلا اگر یک صفحه از سایت، 100 بار در نتایج جستجو نشان داده شود و از این 100 بار، 20 بار بر روی آن کلیک شود، CTR این صفحه برابر با 20 درصد خواهد بود.
آپدیت محتوا و بهروزرسانی عنوان و توضیحات متا، در جهت بهبود CTR بسیار بسیار موثر است.
2- محتوای شما، به خوبی نوشته نشده.
اشتباهات تایپی، نگارشی و یا جمله بندی نادرست، سادهترین خطاهایی هستند که ممکن است در یک محتوا رخ دهد. اگر در گذشته بدون بازرسی محتواها، آنها را منتشر کردهاید، حتما دست به کار شوید و ویرایش را آغاز کنید. این اشتباهات سهوی، باعث میشود اعتماد مخاطب به شما کمرنگ شود.
3- محتوای شما بازدید کمی دارد.
اگر محتواهایی هستند که برای شما اهمیت دارند، اما بازدید خوبی دریافت نمیکنند، باید آنها را ویرایش کنید. در وهله اول سعی کنید کاملترین محتوای ممکن را تهیه کنید و پس از آن سعی کنید متمایز باشید، تصاویر جذابتری استفاده کنید و روش متفاوتی در پیش بگیرید. ویرایش محتواها، باعث میشود رشد کنند.
4- تاریخ مصرف اطلاعات محتوای شما تمام شده!
برخی مواقع پیش میآید که یک محتوا موضوع خوبی دارد و با گذر زمان، آن موضوع کمرنگ نمیشود اما اطلاعات و دادههایی که در محتوا استفاده شدهاند، تاریخ مصرفشان میگذرد. مثلا یک محتوا مینویسید و بهترین ابزارهای سال 99 را معرفی میکنید، اکنون که سال 1400 است، باید آن محتوا را ویرایش کنید و اطلاعات آن را بهروز نمایید.
5- تجدید لینکسازی!
در هر محتوا 2 نوع لینک وجود دارد و از آن استفاده میکنیم، لینک داخلی و خارجی. یکی از دلایل خوب برای ویرایش محتواها این است که لینکسازی را چک کنید، آیا صفحاتی که به آنها لینک دادهاید همچنان فعال هستند و وجود دارند؟ لینکهایی که 404 ( 404 یعنی این صفحه وجود ندارد) شدهاند را حذف کنید و تغییر دهید.
همچنین لینکسازی داخلی باعث میشود سایت شما بهتر رتبه بگیرد، خوب است اگر گاهی لینکهای داخلی جدیدی در محتواهای قدیمی خود قرار دهید، با اینکار خیلی سریع و بهتر رشد میکنید.
کلام آخر
محتوای تولید شده می تواند در چرخه عمر خود موفقیت های زیادی کسب کند ، تا زمانی که تولید کننده محتوا با روش های گفته شده در بالا به مراقبت و نگهداری از محتوا بپردازد و مطالب را به روزرسانی کند. مراقبت و نگهداری از محتوا به منابع و وقت زیادی نیاز دارد و ادامه این روند باعث میشود که کسب و کارها از بازاریابی محتوای خود بیشترین بهره را ببرند.
ممنون که تا آخر این مقاله با ما همراه شدید. امیدوارم مطالب گفته شده توانسته باشد به شما کمک کرده باشد.
منتظر نظرات، پیشنهادات و انتقادهای شما عزیزان هستیم.
راستی! تلگرام چ یاب رو برای با خبر شدن از آخرین دورههای آموزشی، محصولات و تخفیف های ویژه دنبال کنید.
منابع: