قطعا شما هم درباره نارضایتی افراد فارغ التحصیل از وضعیت اشتغال، چیزهایی شنیدهاید. شاید هم خودتان یکی از هزاران فارغ التحصیلهایی باشید که به دنبال شغل میگردید و تا به این لحظه در این کار توفیق چندانی نداشتهاید. با اینکه کاملا از مشکلاتی که بر سر راه فارغ التحصیلان هست باخبرم، باید بگویم پیدا کردن شغل شاید کار سختی باشد اما کار محالی نیست. در نتیجه تصمیم گرفتم در این مقاله به علت بیکاری افراد فارغ التحصیل بپردازم تا شاید بتوانم مسیر کاریابی شما را هموارتر کنم.
جالب است بدانید همانطور که فارغ التحصیلها معتقدند کار نیست! صاحبان کسبوکار هم معتقدند کار هست اما نیروی خوب و متخصص نیست!
این واقعیت انکار نشدنی است که مطالبی که به ما در دانشگاهها آموزش داده میشوند( بیشتر منظور ایران است) با نیاز بازار متفاوت است. برای مثال در رشته خود من( مهندسی کامپیوتر) کمتر درباره تکنولوژیهای روز صحبت میشود و تکیه اساتید بیشتر بر روی مباحث تئوری است تا عملی. پس دانشجوی این رشته اگر خودش تلاش نکند و مهارتهایش را تقویت نکند، نمیتواند شغلی پیدا کند.
قبل از اینکه به علت بیکاری افراد فارغ التحصیل بپردازم، باید بگویم اصلا منکر بند پ(پول و پارتی) نیستم. اما باید قبول کنیم درصد افرادی که با این بند به جایی میرسند زیاد نیست. [wpdiscuz-feedback id=”ojmp6zo439″ question=”میدونید که برای ما مهم هستید! اینجا بنویسید…” opened=”0″]اگر شما هم از این نعمت الهی(بند پ)! محروم هستید، باید خودتان آستینتان را بالا بزنید و دست به کار شوید. [/wpdiscuz-feedback]پس با من همراه باشید…
علل بیکاری فارغ التحصیلان
کم تحرکی !
از قدیم گفتهاند از تو حرکت، از خدا برکت. همانطور که بالاتر گفتم مطالب دانشگاه اصلا برای ورود به بازار کار کافی نیستند. پس شما باید با توجه به رشته خودتان، نیاز بازار و شغلی که میخواهید پیدا کنید اطلاعات بیشتری کسب کنید.
میتوانید با مطالعه مقالههای روز دنیا یا چند کتاب مطرح به جز کتب دانشگاهی، تماشای ویدئوهای آموزشی یوتیوب، شرکت در سمینارها ، وبینارها ، ورکشاوپهای چند روزه یا ثبت نام در کلاسهای آنلاین دانشگاههای مطرح دنیا، این اطلاعات را بدست بیاورید.
نداشتن ویترین
فرد فارغ التحصیل علاوه بر اینکه تجربه کاری زیادی ندارد، آشناهای خیلی کمی هم دارد. همانطور که قبلا در مقاله راه و روش شبکه سازی اشاره کردیم، داشتن شبکه برای پیدا کردن شغل بسیار اهمیت دارد. پس برای شروع شبکه سازی و معرفی خودتان به کارفرماها نیاز است تا در شبکههای اجتماعی فعال باشید. این فعالیت باید در جهت تخصصتان باشد. خیلی خوب میشود که پیج کاریتان را از پیج شخصیتان جدا کنید و در نهایت باید بدانید لازم نیست در تمام شبکههای اجتماعی فعالیت کنید اما در انتخاب تریبون خود به محتوایی که میخواهید تولید کنید توجه کنید. همچنین توجه به این نکته که افراد مشغول در حوزه کاری شما در کدام بستر فعالیت دارند نیز میتواند در انتخاب کمکتان کند.
به شخصه لینکداین، توییتر، اینستاگرام، سایت مدیوم( یا معادل ایرانیاش سایت ویرگول)، یوتیوب( یا معادل ایرانیاش آپارات) را برای شروع کار توصیه میکنم. در نهایت انتخاب با شما است.
نداشتن رزومه مناسب
افراد فارغ التحصیل یا رزومه ندارند یا توانایی نوشتن یک رزومه خوب را ندارند. رزومه معرف شما به کارفرما است. شما باید در ۳۰ الی ۶۰ ثانیه کارفرما یا افراد تیم HR را متقاعد کنید که برای موقعیت شغلی آنها مناسب هستید و باید تمام رزومه شما را بخوانند. پس باید آداب نوشتن رزومه را رعایت کنید.
مهم ترین سوالات شما در مورد رزومه، در مقالات زیر پاسخ داده شده اند، مطالعه کنید:
بی علاقگی
وقتی رشته تحصیلیمان را انتخاب کردیم فقط ۱۸ سال سن داشتیم. بعضیهامان آرزوهای کودکی را دنبال کردیم و رفتیم سراغ خلبانی و پزشکی. بعضیها شغل خانوادگیشان را ادامه دادند و مهندس شدند. بعضیها در دام رتبه کنکور افتادند و به اجبار یک رشته را انتخاب کردند و… هزاران مثال در ذهنم میآید که در ۱۸ سالگی یک انتخاب اشتباه کرده باشیم. خب؟ چه اصراری است حالا که عقلمان میرسد و از علایقمان باخبریم و نیاز بازار و جامعه را میشناسیم، باز هم به همان اشتباه ادامه دهیم؟
اگر رشتهتان را دوست ندارید بروید دنبال علاقتان. فقط فراموش نکنید هرکاری را که انتخاب میکنید، باید در آن بهترین باشید. این هم صرفا زمانی اتفاق میوفتد که با علاقه کار کنید چون در آن صورت است که میتوانید سختیهای کارتان را تحمل کنید و رو به جلو حرکت کنید.
رقابت شدید
هر سال تعداد زیادی از دانشجویان فارغ التحصیل میشوند و تعداد زیادی از دانشآموزان به دانشگاه میروند. اگر موقعیتهای شغلی را ثابت در نظر بگیریم، باید افرادی بازنشست شوند تا فارغ التحصیلان بتوانند شغل پیدا کنند. فرآیند بازنشستگی در ایران فرآیند طولانی و پیچیدهای است. در این مقاله قصد ندارم به شرایط بازنشستگی بپردازم اما باید بدانید جایگاههای شغلی ثابت نیستند. هر ساله شغلهای جدید به وجود میآیند( مثل دیجیتال مارکتر و تولید کننده محتوا که چند سال است روی بورس آمدهند) و یکسری از شغلها از بین میروند.
پس برای اینکه شغلی پیدا کنید باید در رقابت با سایر افراد برنده شوید. این برنده شدن میتواند با انتخاب شغلی که متقاضی کمتری دارد اتفاق بیوفتد یا با افزایش مهارتتان. همچنین میتوانید سمت شغلهای نوظهور بروید که متخصص کمتری در آنها فعالیت میکنند. البته در این نوع انتخاب آینده شغلیتان را نیز در نظر بگیرید. انتخاب با شماست.
تجربه کاری کم
تعداد کمی از دانشجویان حین تحصیل پروژههای مرتبط و قابل قبول انجام میدهند. همچنین بیشتر افرادی که همزمان با تحصیل کار میکنند، غالبا در شغلهای نامرتبط با رشتهشان مشغول به کار میشوند. همین مسئله باعث میشود بعد از فارغ التحصیلی از صفر شروع کنند و تجربه کاری کم علت بیکاری آنها باشد.
برای حل این مشکل پیشنهاد میکنم همزمان با تحصیل به کارآموزی بروید. البته در یک شرکت خوب که در زمینه درسی شما فعال است.
عدم پیگیری
صرفا ارسال رزومه برای شرکتها کافی نیست. اگر بعد از ارسال رزومه خبری نشد، شماپیگیر نتیجه باشید. با شرکت تماس بگیرید یا ایمیل بزنید. در صورتی که رزومه شما رد شده بود، حتما علت را جویا شوید تا مشکلتان را حل کنید. با این کار وقتی رزومتان را برای شرکت بعدی ارسال میکنید، دیگر مشکل قبل را ندارید.
موقعیت جغرافیایی
باید بدانید در عصر حاضر، محدودیت جغرافیایی معنایی ندارد. در وهلهی اول پیشنهاد میکنم شغلی را انتخاب کنید که در محیط جغرافیایی شما خواهان داشته باشد. اما اگر به هر دلیلی شغلی را انتخاب کردید که در محل زندگیتان کاری برایش نبود، میتوانید به صورت دور کاری در شرکتهای سایر شهرها یا کشورها کار کنید. اگر شغل شما قابلیت دور کاری نداشت، حتما به گزینه تغییر مکان فکر کنید. زمین خداوند گسترده است. هرچند مهاجرت کار سختی است اما ارزشش را دارد. پس اگر فکر میکنید موقعیت جغرافیایی علت بیکاری شماست، به دنبال دلیل دیگری بگردید 😐
ناتوانی در ارائه تواناییها!
اینکه شما در حوزه کاری خودتان متخصص باشید عالیست اما کافی نیست! شما باید مهارت برقراری ارتباط با سایر افراد را داشته باشید همچنین بتوانید تواناییهاتان را در روز مصاحبه به نحو احسنت ارائه کنید.
قطعا در مصاحبه حضوری علاوه بر مهارتهای تخصصی شما، به زبان بدن، توانایی انتقال مطلب، توانایی انجام کار با سرعت بالا، توانایی انجام کار در استرس و فشار کاری و همچنین توانایی کار گروهی نیز توجه میشود.
عدم خودشناسی
خودتان را جای کارفرما بگذارید. اگر شما کارفرما بودید، چرا خودتان را استخدام میکردید؟ نقاط ضعف یا قوت شما چیست؟
[wpdiscuz-feedback id=”ojmp6zo439″ question=”میدونید که برای ما مهم هستید! اینجا بنویسید…” opened=”0″]اگر در مصاحبه کاری از شما پرسیدند: چرا باید شما را استخدام کنیم؟ یا اینکه شما چه ارزشی به گروه ما اضافه میکنید؟ چه پاسخی دارید؟[/wpdiscuz-feedback]
بنظرم حتما در خلوت به این سوالات فکر کنید و جواب مناسبی برایشان پیدا کنید. درباره پاسخ به این سوالات نمیتوانم کمکی به شما بکنم چون هر فردی خودش را بهتر میشناسد.
کلام پایانی
در این مقاله تمام سعیام بر این بود که افراد فارغ التحصیل جویای کار، با علت بیکاری خود آشنا شوند و بتوانند مشکلاتشان را حل کنند. چون همانطور که میدانید با شناسایی مسئله نیمی از راه، حل مسئله را طی میکنیم. امیدوارم که به هدفم رسیده باشم.
اگر سوال یا نظری درباره پیدا کردن شغل، مشکلاتی که در این مسیر دارید یا راه حل مشکلات دارید، با من و سایر خوانندگان این مقاله در میان بگذارید…
برای اطلاع از آخرین تخفیف ها و دورههای آموزشی و مطالب مختلف به روز ما، در کانال تلگرام چ یاب عضو شوید.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها