استرس حس و واقعیتیست که کم و بیش همگی در زندگی خود احساس کردهایم. اما اگر به عنوان صاحب یک کسب و کار کوچک مشغول فعالیت هستید؛ استرس جزئی از وجود شماست که البته باید آن را کاهش دهید.
یک کسب و کار کوچک قطعا چالشهایی به همراه دارد که بسیار استرس زا هستند؛ چالشهایی همچون استخدام و جذب نیرو، مدیریت کردن کارکنان، ایجاد احساس رضایت بین مشتریان و کارمندان، هزینههای مالی و همچنین مالیات و بسیاری موارد دیگر. اما آیا صحیح است که بگذارید تمام این استرسها بر شما چیره شوند و باعث نابودی شما، کسب و کار و زندگیتان شوند؟ قطعا خیر. هر کاری سختیهایی به همراه دارد و کسی که بتواند از این سختیها عبور کند قادر به رسیدن به اهداف خود است. برای عبور از این مسیر سخت و دشوار، لازم است که به عنوان صاحب یک کسب و کار کوچک حتما تمرکز خود را در طی مسیر حفظ کنید و از استرس خود بکاهید. استرس شما بر کارمندانتان تاثیرات بدی خواهد کذاشت و کسب و کار را فلج میکند.
انتظار میرود در انتهای این پست بتوانید تا حدودی بر استرس خود غالب شوید و آن را از میدان به در کنید. در ادامه ۷ روش برای کاهش استرس صاحبان کسب و کار معرفی خواهیم کرد؛ همراه ما باشید…
شناخت موارد اسـترس زا
اگر مواردی که باعث ایجاد استرس در شما میشوند را بشناسید خیلی بهتر میتوانید با آنها رو در رو شوید و استرس آنها را کمتر کنید. ممکن است برخی مسائل مانند پرداخت هزینه و قبض، یک جلسهی خاص یا یک کار خاصی که باید به زودی انجام دهید و هنوز انجام ندادهاید برای شما استرس زیادی به همراه داشته باشند؛ اما شما نباید تسلیم شوید. شما کسب و کار کوچک خود را آنچنان راحت به دست نیاوردهاید که بخاطر غلبهی استرس آن را از دست بدهید.
استرس روزانه علاوه بر تاثیر سوء بر روی مغز و تفکر شما، به صورت مستقیم بر سلامت بدنتان نیز اثر میگذارد. اگر آن را به حال خود رها کنید و هیچ اقدامی در راستای کاهش آن انجام ندهید قطعا به زودی با تاثیرات جدی آن مواجه میشوید. زمانی که موارد بسیاری برای شما استرس ایجاد کنند و آنها را از بین نبرید؛ تمرکزتان بسیار کاهش مییابد.
۱- تنظیم درست برنامهی کـاری
یکی از دلایلی که افراد به دنیال راهاندازی کسب و کاری برای خود هستند، این است که مطابق برنامهی روزانهی خود عمل کنند و نه طبق دستورالعملی خاص. اما اگر قرار باشد بدون برنامه پیش بروید، به زودی کنترل زمانبندی خود را از دست خواهید داد. همواره به یاد داشته باشید که اکنون شما رئیس خودتان هستید. اگر مسئلهای در زمانبندی شما وجود دارد که برای شما و کسب و کار کوچک شما ایجاد استرس میکند، آن را تغییر دهید. عدم وجود استرس در شما بسیار مهم است زیرا جریان تپندهی یک کسب و کار در دستان شماست.
بسیار مهم است که ساختار و شکل روز شما، استرس زا نباشد. اگر در بعضی زمانها علاقه و حوصلهی فعالیت کاری ندارید، این زمانها را از برنامهی روزانهی خود حذف کنید تا با آرامش خاطر بیشتری پیش بروید.
۲- اولویت دهی به خود
میتوان گفت این تکنیک یکی از مورد تاکیدترین تکنیکهای کاهش استرس است اما نه مهمترین! حتما زمانی را در برنامهی هفتگی خود به فعالیتی خارج از حوزهی کار اختصاص دهید؛ این فعالیت باید از آن دسته فعالیتهایی باشید که استرس را تماما از شما دور نگه میدارد. همچنین باید برای این فعالیت اولویت بسیار بالایی در نظر بگیرید. اولویتی در حد مسائل مربوط به کسب و کار کوچک شما!
این زمان مختص شماست و هر فعالیتی که دوست دارید را در این زمان انجام دهید. ممکن است یک نفر مدت زمانی را صرف مدیتیشن و یا ورزش کند و برای چند ساعت از استرس دور باشد. اگر این روش را امتحان کنید متوجه افزایش تمرکز و خلاقیت خود هنگام کار کردن خواهید شد و اثرات مطلوب این کار را در کاهش استرس خود به خوبی احساس خواهید کرد. پس به خودتان اهمیت دهید.
۳- تمرین “نه” گفتن!
هنگامی که برای رسیدن به اهداف کسب و کار کوچک بسیار مشغول تلاش باشید ممکن است از هیچکاری دریغ نکنید و علاوه بر کمک به کارمندان و شرکای خود، تمام وظایفی که به اتمام نرسیدهاند را نیز انجام دهید. اما اگر بیش از حد و ظرفیت خود تلاش کنید ممکن است دقیقا نتیجهی عکس رخ دهد! اگر به هر درخواست کمکی از سوی دیگران جواب بله بدهید؛ اگر نتوانید به درستی بر روی هر پروژهای که دریافت میکنید، تمرکز کنید؛ به زودی کسب و کار شما ضعیف میشود.
از تمام اینها مهمتر این است که درست تمام نکردن کارها چنان استرسی در شما ایجاد میکند که ممکن است از کار خود دلزده شوید و آن را رها کنید. اگر تمرین کنید و یاد بگیرید که در برخی مواقع، نه بگویید؛ هیچیک از مشکلات بالا را نه شما و نه کسب و کار کوچک شما تجربه نخواهید کرد. با نه گفتن به برخی موارد، شما زمان و انرژی بیشتری خواهید داشت و میتوانید بهتر از پیش اهداف خود را دنبال کنید.
۴- محول کردن برخی وظایف به دیگران
یکی دیگر از راهکارهای مناسب برای کاهش استرس مدیران کسب و کار کوچک این است که یاد بگیرند وظایف را محول کنند. پرواضح است که شما نمیتوانید به تمام افراد و تمام درخواستها پاسخ خیر بدهید. اما این مسئله بدین معنا نیست که حتما خود شما باید تمام این وظایف و کارها را انجام دهید. بلکه میتوانید برخی از وظایف را به افراد دیگر محول کنید.
یکی از کارهایی که باعث ایجاد دلزدگی و استرس در شما به عنوان مدیر یک کسب و کار کوچک میشود، دریافت و فعالیت در پروژههای بسیار زیاد است. اگر انجام مواردی را بر عهدهی کارمندان خود بگذارید، هم انرژی بیشتری خواهید داشت و هم ذهن شما آرامتر خواهد بود در نتیجه استرس کمتری خواهید داشت.
به عنوان صاحب یک کسب و کار ، کسب و کار شما مانند فرزند شماست. از ابتدا آن را پرورش دادهاید. ممکن است سخت باشد که پروژهها را به کسی دیگر بسپرید. اما شما که نمیتوانید تمام وظایف را به تنهایی انجام دهید و همچنین کارمندانی استخدام کردهاید و زمان اعتماد کردن به آنان فرا رسیده است. حتما این کار را در دستورالعمل خود قرار دهید و آرامش را جایگزین استرس کنید.
۵- مراقبت از خود!
اهمیت دادن به جسم و روح، یکی از بهترین و سادهترین روشهای کاهش استرس است. ممکن است متوجه آن نشوید، اما حفظ سلامتی تاثیر شگرفی بر روی قدرت تفکر و تمرکز شما دارد. همچنین تاثیر سلامتی بر روی سطح انرژی بر هیچکسی پوشیده نیست.
پس اگر به کسب و کار کوچک خود، اهمیت میدهید، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید، آب فراوان بنوشید، خوب بخوابید و فعال باشید! این یک روش بسیار ساده برای کاهش و نابودن کردن استرس است. در درجهی اول به خودتان اهمیت دهید، سپس به کارتان!
۶- ایجاد ساختار مشخص در مکانی معین
یک کسب و کار کوچک ممکن است باعث ایجاد هرج و مرج شود! به عنوان صاحب کسب و کار قطعا نگران کسب و کار کوچک خود هستید و اینکه آیندهی شما قابل پیش بینی نیست احتمالا در شما استرس زیادی ایجاد کرده است.
سعی کنید حتیالامکان مکانی را پیدا کنید و برخی سیستمها را در آن جا قرار دهید. این مکان ساختاری برای کسب و کار کوچک شما محسوب میشود، بدین صورت که میتوانید در این مکان دورهمیها را برگزار کنید و با مشتریان برخورد داشته باشید و پروژهها را دریافت کنید.
ایجاد این ساختار، به کاهش و حذف استرس غیر ضروری مشتریان و مردم کمک میکند و باعث سازماندهی شدن مسائل و کارها میشود که تاثیر بسزایی در کاهش استرس مدیر کسب و کار خواهد داشت. علاوه بر این زمانی که سیستمها را در مکانی خاص قرار میدهید، نظارت بر آنها بسیار سادهتر خواهید بود و میتوان سیر پیشرفت پروژهها را بررسی کرد. در این حالت در زمان شما صرفهجویی قابل توجهی انجام میشود.
۷- زمان استراحت خود، کـار را فراموش کنید!
به عنوان صاحب یک کسب و کار و بیزنس قطعا تاکنون به عبارتی با مفهوم “تعادل بین زندگی و کار” مواجه شدهاید. اما آیا ایجاد تعادل بین کار و زندگی برای مدیران پر مشغله امکان پذیر است؟
بله این مسئله ممکن است و شما باید برای آن اولویت قائل باشید. زمانی که مشغول کار هستید، صرفا بر روی کار خود تمرکز کنید و زمانی که در خانه هستید بر روی مسائل زندگی خود تمرکز کنید نه مسائل کاری. لزومی ندارد که در خانه به ایمیلها و تماسهای کاریتان پاسخ دهید؛ صرفا از بودن خود در خانه و زمان استراحت خود استفاده کنید و لذت ببرید. هنگامی که به محیط کار بازگشتید میتوانید به اینگونه مسائل به خوبی رسیدگی کنید. اگر برای مدتی از این روش استفاده کنید و هر کاری را در زمان مخصوص خود انجام دهید؛ متوجه میشوید که چگونه استرستان از بین میرود.
چندکلام با چ یاب:
استرس داشتن شما به عنوان مدیر کسب و کار کوچک بسیار قابل درک است اما غلبه نکردن بر آن قابل درک نیست و البته باعث نابودی کسب و کار نیز میشود. نفس عمیقی بکشید و دقایقی به هیچ چیز فکر نکنید. هر مسئلهای اعم از بزرگ و کوچک روزی فراموش و یا حل میشود. به خودتان سخت نگیرید و برای رسیدن به اهداف خود تلاش کنید.
اگر روشهای بالا را مورد استفاده قرار دهید، پس از مدتی خواهید دید که چگونه استرس روزانه، شما را ترک میکند و تمرکز و نشاط جایگزین آن میشود. هیچ کاری با استرس به موفقیت نمیرسد بلکه با تمرکز و آرامش است که کارها پیش میروند. فراموش نکنید که به خودتان بیش از هرچیز دیگری اهمیت دهید. همه چیز در گروی سلامتی شماست! امیدواریم که از این مطلب نهایت استفاده را ببرید. اگر تجربهای در این زمینه دارید، با ما در میان بگذارید. منتظر نظرات، انتقادات و پیشنهادات شما هستیم.
برای مطلع شدن از آخرین اخبار ما میتوانید در کانال تلگرامی چ یاب عضو شوید.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها