مقایسه تخصصی cms و lms

مقایسه سی ام اس و ال ام اس

با توجه به اهمیت آموزش و علاقه‌ی مردم به کسب تخصص و یادگیری مهارت های مختلف، روزانه بر تعداد سایت های آموزشی در سراسر جهان با زبان های مختلف افزوده میشود. از سایت های آموزش برنامه نویسی گرفته تا سایت های پرسش و پاسخ و هر نوع سایت آموزشی دیگری، همگی هدف مشترکی دارند که از آن به عنوان “آموزش” یاد میشود. اگرچه ممکن است فکر کنید که داشتن یک سایت آموزشی مختص کسانی است که به برنامه نویسی تسلط دارند و یا با برنامه نویسان متخصص در ارتباط هستند و اگر به برنامه نویسی مسلط نیستید و به برنامه نویسان دسترسی ندارید، میبایست قید داشتن چنین وبسایت هایی را بزنید، اما دست نگه دارید! دقیقا اینجاست که Cms و  Lms  امید شما را زنده نگه میدارد.

از آنجایی که این دو اصطلاح از شباهت ظاهری و مفهومی زیادی برخوردار هستند، اغلب مردم و حتی کسانی که در این حوزه فعال هستند به اشتباه از این دو یاد میکنند. در این مطلب به بررسی cms  و lms میپردازیم و ویژگی های هریک را بررسی میکنیم.

در این مطلب؛

  • با مفهوم و تفاوت دقیق cms و lms آشنا میشوید.
  • بهترین Cms ها و lms ها را میشناسید.
  • آمارهایی در مورد سیستم های مدیریت محتوا را با هم بررسی میکنیم.

cms چیست؟

سی ام اس چیست؟

اما cms ! احتمالا این اصطلاح را بسیار بیشتر از lms  شنیده اید. سی ام اس مخفف عبارت “Content Management System” یا سیستم مدیریت محتوا میباشد.

بر خلاف ال ام اس ها که تنها برای سایت های آموزشی استفاده میشوند، از سی ام اس ها برای ساخت هر نوع وبسایتی میتوان استفاده کرد؛ از وبسایت های تک صفحه ای و شرکتی گرفته تا سایت های فروشگاهی و …، همگی توسط cms ها قابل پیاده سازی میباشند.

دوره های اموزشی برنامه نویسی

 

با استفاده از cms  میتوانید:

  1. محتواهای خود را اپلود کرده و آنها را مدیریت کنند.
  2. سطح دسترسی های مخصوص به هر یک از کاربران را کنترل کنید.
  3. بتوانید در تولید محتوا همکاری کنید.

 

معروف ترین cms  ها عبارتند از:

 

جالب است بدانید با وجود تمام زبان های برنامه نویسی تحت وب و فریمورک های مختلف و همچنین cms و lms  هایی که نام بردیم، طبق آمارهای رسمی ارایه شده، یک چهارم تمام وبسایت های موجود در سراسر وب با وردپرس ( وردپرس چیست؟ )ساخته شده اند که این آمار خود نشان از اهمیت وردپرس و قدرت آن دارد.

 

یک چهارم تمام وبسایت های موجود در سراسر وب با وردپرس ساخته شده اند.

lms چیست؟

ال ام اس چیست؟

Lms، مخفف عبارت “Learning Management System” یا به عبارتی سیستم مدیریت یادگیری میباشد.
این سیستم ها به طور اختصاصی برای ساخت سایت های آموزشی تدارک دیده شده اند و از آنها میتوان برای تولید و ذخیره انواع آموزش ها و همچنین بررسی درصد مشارکت کننده ها و آنالیز عملکرد آنها در هر یک از آموزشها پرداخت.

اکثر lms ها با استفاده از ابزارهای گوناگونی که دارند این اجازه را به تولیدکنندگان و آموزش دهنده ها میدهند تا به آپلود آموزش های آنلاین خود بپردازند. همچنین شرکت ها و صنایع مختلف میتوانند از ال ام اس ها به منظور آموزش دادن مسایل مختلف به کارکنان و کارمندان خود استفاده کرده و همچنین میزان مشارکت آنها را زیر نظر داشته باشند.
همچنین با استفاده از ال ام اس، میتوان شرایط قبولی و یا رد شدن افراد آموزش دیده را نیز زیر نظر داشت و به عنوان مثال در صورتی که فردی موفق به کسب حداقل نمره آزمون و یا آموزش شد، گواهی و یا سرتیفیکیت مخصوصی به او تعلق بگیرد.

یکی از بزرگترین و برترین ویژگی های lms اینست که برخی از آنها این امکان را میدهند که برای گروه ها و یا کارکنان بخش های مختلف، آموزشهای مختلف و منحصر به فردی تدارک دیده شود و هر شخص با سطح دسترسی ای که به او تعلق داده میشود، بتواند به راحتی کورس های آموزشی مورد نیاز را پشت سر بگذارد.

 

با استفاده از lms میتوانید:

  1. یادگیرنده ها (Learners) را مدیریت کنید.
  2. پیشرفت و جریان آموزش ها را کنترل کنید.
  3. نتایج آموزش ها و تسک های مربوط به آن را مدیریت و ذخیره کنید.

 

از برترین lms  ها میتوان به ۳ مورد زیر اشاره کرد:

از کدامیک استفاده کنیم؟

cms یا lms

پاسخ به این سوال کامل بستگی به شرایط و نوع وبسایت مدنظر شما دارد.
به طور کلی استفاده از cms ها با توجه به در دسترس بودن آنها و انجمن های گوناگونی که برای رفع مشکلات آنها وجود دارند بیشتر توصیه میشود.

اگرچه از ال ام اس ها صرفا برای ساخت پلتفرم های آموزشی استفاده میشود، اما این به این معنی نیست که با cms  ها نمیتوان چنین سایت هایی طراحی کرد. به عنوان مثال در وردپرس، با استفاده از پلاگین های مختلفی که وجود دارد میتوانید به راحتی هر آنچه در ذهن خود دارید را در سایت خودتان هم داشته باشید!. لذا سایت های آموزشی نیز از این قافله مستثنی نیستند.

سخن پایانی در مورد سیستم های مدیریت محتوا

اگرچه هرکدام از سیستم های مدیریت محتوایی که ذکر کردیم خصوصیات مشترکی از قبیل مدیریت و تولید محتوا دارند، اما هر کدام دارای ویژگی ها و عملکرد های به خصوصی هم هستند و با دیگری تفاوت دارند. لذا نیاز است با کمی مطالعه و تحقیق بیشتر، ابتدا از نیاز اصلی خود با خبر شوید! و بعد اقدام به استفاده از این سیستم های مدیریت محتوا کنید.

شما کدامیک را ترجیح میدهید؟ cms ِیا lms ؟ تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

راستی، برای مطلع شدن از آخرین مطالب ما و همچنین دسترسی به موضوعات بیشتر، در کانال تلگرام چ‌یاب عضو شوید.

موسس "چ یاب" و میزبان پادکست "کاری گپ" | عاشق استارتاپ 🧡 ،سئو 📈 و وردپرس