برنامهی فتوشـاپ که در سال 1988 توسط شرکت ادوبی راهاندازی شد، در ابتدا فقط به ویرایش کردن عکس محدود میشد. اما امروزه به دلیل وجود ابزارهای وسیع و متنوع فتوشاپ، بسیاری از طرحهای گرافیکی مورد نیاز، توسط طراحان و به وسیلهی فتوشاپ ایجاد میشود.
برنامه ایلاستریتور کمی زودتر از فتوشاپ یعنی در سال 1987 زندگی خود را آغاز کرد. در درجهی اول تنها برای طراحی لوگو و تایپوگرافی از آن استفاده میشد. اکنون ایلاستریتور ابزاری حرفهای برای طراحان گرافیک و هنرمندان دیجیتال شناخته میشود. آنها با استفاده از این برنامه انواع مختلف محصولات دیجیتالی و گرافیکی را تولید میکنند. اکنون هردو برنامه از مجموعهی قدرتمند Creative Cloud Adobe هستند.
در ادامهی مطلب بیان خواهیم کرد که ایلاستریتور یا فتوشاپ برای چه کاری بهتر هستند. بدیهی است که پاسخ به این سوال به شرایط خاصی بستگی دارد. اما در این مطلب بیان میکنیم کدام ابزار در کدام حالت نتیجهی بهتری خواهد داشت.
بررسی تفاوتها و کاربردهای فتوشاپ و ایلاستریتور
• طراحی لوگو
هر دو برنامهی فتوشاپ و ایلاستریتور قادر هستند که لوگو ایجاد کنند. اما تفاوت این دو برنامه در چیست؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بیشتر با ماهیت فتوشاپ و ایلاستریتور آشنا شویم. برنامه فتوشاپ بر اساس پیکسلها کار میکند. وقتی در فتوشاپ بخواهیم هر نوع ویرایش و یا تغییر اندازهای را اعمال کنیم قطعا تعدادی پیکسل را از دست میدهیم که نتیجهی این کار افت کیفیت است.
اما برنامه ایلاستریتور که با بردار کار میکند، تصاویر وکتوری را تولید میکند که از فرمولهای ریاضی تشکیل شده اند و حین ایجاد تغییرات، کیفیت اصلی محفوظ میماند.
لوگو در جاهای مختلفی قابل استفاده است که در صورت نیاز، اندازه لوگو باید کوچک و یا بزرگ شود. حتی ممکن است تغییراتی نظیر رنگ و نوع نوشته را شامل شود. پس با توجه به تغییر پذیری گستردهی لوگو، بهتر است آن را در ایلستریتور ایجاد کنیم تا دیگر مشکل افت کیفیت را نداشته باشیم.
• طراحی وب
برای بسیاری از طراحان وب، فتوشاپ بهترین انتخاب برای ایجاد پرتوتایپ است. اما برای طراحی رابط کاربری برنامه ایلاستریتور قابلیتهای بیشتری را ارائه میدهد که فتوشاپ از آنها بیبهره است.
برنامه ایلاستریتور به طراحی سرعت بیشتری میبخشد. میتوانیم از تمامی اجزای ساخته شده استفادهی مجدد داشته باشیم. همچنین میتوان در پنل Symbol ها یک کتابخانه از آیکونها و فرمها را ایجاد کنیم که بارها بتوانیم از آنها استفاده کنیم و یا آنها را تغییر دهیم.
ضمن تمام این ویژگیها برنامه ایلاستریتور باعث میشود طراحی رابط کاربر هماهنگی بیشتری را داشته باشد.
اما در اکثر موارد برنامه فتوشاپ نسبت به ایلاستریتور در طراحی وب برنده است! در برنامه فتوشاپ وجود لایهها باعث میشود که به سادگی عناصر UI را حرکت دهیم. به دلیل اینکه این برنامه بر اساس پیکسلها کار میکند مطمئن خواهیم بود که طرح نهایی ما در اندازهای دقیق آماده خواهد شد. اما با این حال نمیتوان ایلاستریتور را به طور کامل رد کرد.
• طراحی دیجیتالی
در حالی که ممکن است ایلاستریتور در اینجا پاسخ درست و واضحی به نظر برسد، همه چیز به نوع تصویر بستگی دارد. زندگی تصاویر معمولا با طراحی بر روی کاغذ شروع میشوند. سپس این طراحی برای رنگ آمیزی وارد یک برنامه گرافیکی میشود تا زندگی دیجیتالی خود را شروع کند! همانطور که گفته شد با استفاده از ایلاستریتور میتوان تصاویر دیجیتالی تمیز و قابل گسترشی را تولید کنیم. اما اگر تصاویری داشتیم که نیاز به دستکاری بیشتر و اضافه کردن جزییات داشتند میتوان سراغ فتوشاپ رفت و از آن استفاده کرد. حتی میتوان از هردو برنامه استفاده کرد. انتخاب نوع برنامه در طراحی دیجیتالی بستگی به خودتان و نوع تصور دارد.

• طراحی وایرفریم
استفاده از برنامه ایلاستریتور برای تهیه وایرفریم بسیار آسانتر است. امکان تغییر اندازه، استفاده دوباره و سرعت بیشتر در این برنامه برای تهیه وایرفریم بسیار قابل توجه بوده و پیشنهاد میشود برای طراحی وایرفریم از ایلاستریتور استفاده کنید.
• طراحی پوستر
برای طراحی پوستر نمیتوان مرز مشخصی بین فتوشاپ یا ایلاستریتور قرار داد. فتوشاپ برای ویرایش عکسها به ویژه استفاده از سایههای سفارشی و فیلترها برای بهبود تصاویر بسیار مفید است. همانطور که پیشتر گفته شد، برنامه ایلاستریتور به دلیل داشتن خاصیت برداری در تولید تصاویر هیچگاه افت کیفیت نخواهد داشت. پس بهتر است پوسترها را در ایلاستریتور طراحی کنیم. همچنین میتوان تصویر مورد نظر را در فتوشاپ ویرایش کرد و در ایلاستریتور برای طراحی پوستر از آن استفاده کرد.
• طراحی جلد مجلات
بیشتر جلد مجلات شامل یک تصویر تمام صفحه و چند موضوع کلیدی میباشد. هر مجلهای قالب و طرح مخصوص به خود را دارد و در طراحی جلد آن از طراح درخواست میشود که ضمن طراحی، قالب آن را نیز حفظ کند. طبیعی است که در این مورد به سراغ فتوشاپ میرویم. زیرا بیشتر با ویرایش عکس و کار با لایه ها سروکار داریم. پس فتوشاپ برای طراحی جلد مجلات کاربرد بیشتری دارد.
• طراحی کاراکتر
با اینکه میتوانیم از فتوشاپ برای طراحی کاراکتر استفاده کنیم، اما به دلایل گفته شده در صورت افزایش اندازه تصویر و یا ویرایش آن، تعدادی پیکسل از بین میرود. این به معنی افت کیفیت میباشد. کیفیت اصلی و وضوح تصویر به خصوص در انیمیشنها و کاراکترها موضوع بسیار مهمی است که باید رعایت شود. پس هنگام طراحی کاراکتر باید از ایلاستریتور کمک بگیریم.
در این مطلب گذری به تفاوتهای فتوشاپ و ایلاستریتور زدیم و سعی کردیم پیشنهاد دهیم که کدام نرمافزار برای چه کاری مناسبتر است. اصولا در تصاویری که به ویرایش بیشتری نیاز دارند از فتوشاپ کمک میگیریم و در مواقعی که میخواهیم طراحی دیجیتالی انجام دهیم و کیفیت تصویر نیز برایمان بسیار مهم است به سراغ ایلستریتور میرویم.
منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم …
راستی!
برای مطلع شدن از آخرین آموزشها و پستهای ما میتوانید در کانال تلگرام چیاب عضو شوید.