افزایش سرعت کامپیوتر با اورکلاک کردن پردازنده !

اورکلاک کردن پردازنده cpu

بهترین راه افزایش سرعت سیستم‌های کامپیوتری بدون تعویض قطعات سخت افزاری، اورکلاک کردن قطعات سخت‌افزاری آن مانند کارت گرافیک، رم و پردازنده است. در مقاله دیگری به آموزش اورکلاک کردن کارت گرافیک پرداخته‌ایم و امروز قصد داریم به آموزش این فرآیند در خصوص پردازنده‌ی سیستم بپردازیم. مهم‌ترین فاکتوری که در این فرآیند باید به آن توجه کنید دما است و دقت داشته باشید که این کار را قدم به قدم و با دقت‌ کافی انجام دهید تا با مشکلی رو‌به‌رو نشوید. با چ‌یاب و آموزش اورکلاک کردن پردازنده همراه باشید.

همانطور که در بالا اشاره شد در عملیات اورکلاک کردن شاهد افزایش دما خواهیم بود که ناشی از افزایش ولتاژ است این افزایش ولتاژ در صورت عدم انجام درست اورکلاکینگ می‌تواند مشکل ساز باشد و به قطعات سخت‌افزاری سیستم شما آسیب برساند. این مشکلات می‌تواند افت نرخ فریم برای GPU، خراب کردن فرآیندهای پردازنده یا حتی عدم موفقیت سیستم‌ در بوت شدن باشد.
این‌ها تمام مواردی هستند که ممکن است با آن‌ها مواجه شوید البته نگران نباشید مشکلات بالا در موارد کمی اتفاق می‌افتند و اگر این کار را به درستی انجام دهید به مشکلی بر نخواهید خورد. نکته دیگری که اورکلاک کننده‌ها از آن به عنوان شانس سیلیکونی یاد می‌کنند ظرفیت پردازنده در فرآیند اورکلاک کردن است که این موضوع در خصوص پردازنده‌های مختلف، متفاوت است. بسته به شانس شما در پایان  فرآیند اورکلاکینگ، فرکانس پردازنده شما می‌تواند بین ۰٫۲ گیگاهرتز تا ۱ گیگاهرتز و در مواردی حتی بیش از این مقدار افزایش یابد
.

اگر قصد اورکلاک کردن پردازنده خود را دارید حتماً به این موضوع توجه داشته باشید که پردازنده شما از سیستم خنک کننده‌ی مناسبی بهره ببرد چون همانطور که گفته شد در این فرآیند اصلی‌ترین عاملی که می‌تواند به کامپیوتر شما آسیب برساند دمای پردازنده است؛ در اغلب موارد واحد خنک کننده پردازنده در کامپیوترهای رومیزی مناسب هستند اما تشخیص مناسب بودن یا نبودن این قسمت بر عهده شماست.

۱- پایداری پردازنده خود را بررسی کنید

چک کردن پردازنده پیش از اورکلاک کردن cpu
اورکلاک کردن cpu

برای اطمینان از انجام  یک اورکلاک موفقیت آمیز، باید مطمئن شویم که پردازنده در هر دو حالت عادی و حالت حداکثر پردازش (اورکلاک شده) پایدار است. برای اینکار، از یک نرم‌افزار رایگان به نام Prime95 استفاده خواهیم کرد.
همچنین در طول انجام کار به برنامه‌ای نیاز خواهیم داشت که دمای پردازنده را کنترل و نمایش دهد تا از بازده آن آگاه شویم. ما در اینجا از Core Temp استفاده کردیم اما اگر از پردازنده Ryzen استفاده می‌کنید، شاید تمایل داشته باشید از نرم افزار Ryzen Master AMD یا HWiNFO استفاده کنید. مورد دوم بسیار مفید است زیرا وضعیت اجزای سیستم شما را در یک مکان نشان می‌دهد.
Corsair و NZXT گزینه‌های دیگری هستند که برای محصولات اختصاصی خود قابل استفاده هستند؛ به علاوه بیشتر مادربردها دارای کنترل درجه حرارت قابل مشاهده هستند که می‌توانید از آن‌ها نیز استفاده کنید.

۲- دمای هسته را چک کنید

پس از استخراج یا نصب برنامه‌های بالا، نرم‌افزار نظارت بر دما را اجرا کنید تا نظارت بر دمای پردازنده شما شروع شود. همیشه میزان دمای هسته‌های پردازنده خود را چک کنید تا بدانید آن‌ها در چه وضعیتی قرار دارند.

۳- انجام تست استرس

اکنون قصد داریم پردازنده شما را محک بزنیم در این مرحله میزان حداکثر گرمایی که پردازنده تولید می‌کند را بدست خواهیم آورد. Prime95 را اجرا کرده و گزینه Just stress testing را انتخاب کنید سپس فهرستی از گزینه‌های تست استرس در اختیار شما قرار می‌گیرد.  Blend Test را انتخاب کرده و روی OK کلیک کنید.

دوره های اموزشی برنامه نویسی

۴- به بایوس سیستم خود بروید

بعد از گذشت حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه و رسیدن پردازنده به دمای پایدار به Prime95 بروید. در نوار بالا بر روی Test کلیک کرده و سپس بر روی Stop کلیک کرده و سپس رایانه خود را مجدداً راه‌اندازی کنید و در صفحه کلید خود کلید Delete را زده تا وارد BIOS شوید (در هنگام راه‌اندازی مجدد کامپیوتر به صفحه اولیه ورود به سیستم توجه کنید، زیرا کلید ورود به قسمت BIOS میان کامپیوترهای سازندگان مختلف، متفاوت است. معمولاً در پایین این صفحه کلید ورود به بایوس نوشته شده است).
در این تست از مادربرد ASRock Z97 Extreme 4 استفاده می کنیم. بنابراین، UEFI ممکن است کمی متفاوت با سازندگان دیگر باشد. اما تنظیمات پایه اساساً یکسان خواهد بود.

آموزش اورکلاک کردن پردازنده

۵- اورکلاک کردن خودکار

پس از اینکه وارد BIOS شدید، سربرگ اورکلاک را پیدا کنید. در کامپیوتر ما نام آن OC Tweaker است. هنگامی که وارد شوید، چندین گزینه دارید. ساده‌ترین راه برای اورکلاک پردازنده این است که اجازه دهید مادربرد اکثر کارها را انجام دهد. اکثر تولیدکنندگان بسته به نوع CPU نصب شده، در قسمت بایوس شامل پروفایل اورکلاک نیز می‌شوند که برای مثال میزان ظرفیت اورکلاک را بین ۴ گیگاهرتز تا ۴٫۸ گیگاهرتز تخمین می‌زنند. تنظیم مادربرد برای اجرای یکی از این پروفایل ها به شما امکان می دهد تا بدون هیچ گونه نیازی به کاربر، سیستم اورکلاک تراشه را در آن فرکانس انجام دهد.

اگر از پردازنده AMD Ryzen یا Threadripper استفاده می کنید ، می توانید به Ryzen Master بروید تا در همان مکانی که مرکز خواندن سرعت CPU شماست ، به اورکلاک آسان دسترسی داشته باشید.

CPU-Overclocking

۶- تغییر ضریب پردازنده

کاربران ماهر، کنترل دستی را در مورد اورکلاک به دست می گیرند. سپس کم کم با افزایش تعداد ضریب پردازنده به هدف مورد نظر خود برسید.
در این آموزش ، ما قصد داریم به سادگی با تغییر ۳۵ تا ۴۰ برابری ، پردازنده را اورکلاک کنیم و به ۳٫۵ تا ۴ گیگاهرتز
برسانیم.

CPU-Overclocking

۷- تست در حالت حداکثر پردازش

پس از چند برابر کردن نسبت CPU به ۴۰ ، تغییرات را ذخیره کرده و از BIOS خارج شوید. وارد Windows شوید ، Core Temp را باز کنید تا دمای CPU خود را کنترل کنید ، سپس Prime95 را باز کنید و “گزینه ها” ، “آزمایش شکنجه” و در آخر “Blend Test” را انتخاب کنید تا ببینید که تراشه شما با حداکثر بار چگونه عمل می کند.
اگر حداقل برای پنج دقیقه پایدار باشد ، می توانیم برای دستیابی به اورکلاک بالاتر ، شروع به افزایش ضریب کنیم.

کامنت

۸- بررسی توان پردازنده

در این مرحله از اورکلاک کردن پردازنده خود ، می خواهید ضریب را یک بار افزایش داده و روند تست استرس در ویندوز را  تکرار کنید ، تا زمانی که به جایی برسید که در ابتدا یا یک صفحه آبی مرگ را دریافت کنید یا CPU شما شروع به کار کند.
در حالت ایده آل ، شما می خواهید قبل از رسیدن به حد حرارتی خود ، به صفحه آبی برسید.

۹- افزایش ولتاژ

برای غلبه بر مسئله صفحه نمایش آبی ، باید کار خود را با ولتاژ Vcore شروع کنیم. در BIOS ، می خواهید حالت ولتاژ CPU Vcore پیدا کنید.
این را به “ثابت” تغییر دهید. در این مرحله ، ممکن است شما نیاز به تحقیقاتی در مورد این داشته باشید که CPU شما چه سهمی را دریافت می کند ، و چه چیزی را برای اورکلاک پیشنهاد می کند.
ولتاژ را با ولتاژ ۰٫۰۱ ولت شروع کنید ، تا زمانی که بتوانید با موفقیت بوت کنید ، تست استرس را حفظ کرده و ثبات را در فرکانس هدف خود حفظ کنید.

در هر زمان ولتاژها را ۰٫۰۵ یا ۰٫۱ افزایش دهید. این بیشتر در مورد این است که بفهمید نحوه پاسخگویی CPU شما به مقادیر مختلف ولتاژ در این مرحله چگونه است.
سرانجام ، شما به مرحله ای خواهید رسید که فارغ از میزان ولتاژ روی آن می توانید به آن فرکانس بعدی برسید. این زمانی است که می خواهید اورکلاک خود را با ضریب ۰٫۱ گیگاهرتز تنظیم کنید و ولتاژ Vcore را به آخرین تنظیمات پایدار برای آن فرکانس برسانید و آن را در آنجا حفظ کنید ، زیرا این اورکلاک نهایی شماست.

۱۰- به بنچمارک برگردید

در آخر برای اطمینان از پایدار بودن از اورکلاک باید از سیستم خود بنچمارک بگیرید و از نبودن مشکل مطمئن شوید. به پایان فرآیند اورکلاکینگ رسیدیم اکنون می‌توانید از حداکثر توان پردازنده خود استفاده کنید.

چندکلام به چ یاب:

امیدوارم که این مطلب مورد استفاده ی شما قرار گرفته باشد و بتوانید بدون مشکل پردازنده ی کامپیوتر خود را اورکلاک کنید. اگر به مشکل برخوردید و یا سوالی داشتید در قسمت نظرات مطرح کنید. همچنین اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید با ما در میان بگذارید تا ما و سایرین بتوانیم از تجربیات شما بهره مند شویم. منتظر نظرات و پیشنهادات ارزشمندتان هستیم.

راستی!

جهت اطلاع از آخرین اخبار و آموزش های ما می‌توانید در کانال تلگرام چ یاب عضو شوید.

دانشجوی مهندسی برق💡 | علاقمند به فوتبال، تکنولوژی، دیزاین و برنامه‌نویسی