چه کسانی که در زمینه طراحی سایت فعالیت دارند چه کسانی که هیچ تجربه و فعالیتی در این حوزه ندارند، بعید است که کلمه وردپرس تا به حال به گوششان نخورده باشد! مطمئناً شما هم در یکی از این ۲ گروه جای میگیرید، اگر در گروه اول قرار دارید، سخت است بگوییم با وردپرس آشنا نیستید، زیرا از کنار وردپرس نمیتوان به سادگی رد شد. اما اگر در گروه دوم جای میگیرید، جای هیچ گونه نگرانی نیست. پیش به سوی سلطنت وردپرس!
در این مطلب؛
- مفهوم کامل وردپرس را درک میکنید.
- از تاریخچه و قدرت وردپرس باخبر میشوید.
- به جواب سوالاتی مثل : “پلاگین چیست؟” یا “تم چیست؟” دست پیدا میکنید.
- با انواع پلاگین ها آشنا میشوید.
- باورهای غلط رایج در مورد وردپرس را با هم بررسی میکنیم .
- مزایا و معایب وردپرس را خواهید شناخت.
وردپرس چیست؟
وردپرس، یک نوع Cms (cms چیست؟) یا همان سیستم مدیریت محتوای Open Source است که بر پایه زبان برنامه نویسی PHP و MySQL بنا شده است. وردپرس در سال ۲۰۰۳ میلادی، و توسط بنیانگذاران آن، یعنی Matt Mullenweg و Mike little به عرضه عمومی درآمد و از آن زمان تا کنون، بیش از ۶۰ میلیون وبسایت با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا طراحی شدهاند. وردپرس قویترین و پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوای جهان است و همه روزه به کاربران و علاقه مندان آن افزوده میشود.
با استفاده از وردپرس چه کارهایی میتوان انجام داد؟
بهتر است همواره اهل اغراق نباشیم، اما متخصصین وردپرس قطعا هم نظر خواهند بود که بهتر بود سوال را به شکل دیگری، یعنی به صورت زیر میپرسیدیم : “با استفاده از وردپرس چه کارهایی نمیتوان انجام داد؟!” .
به طور کلی پاسخ این سوال این است : همه کاری! با استفاده از وردپرس، از آنجایی که بالاتر هم ذکر شد که این نرمافزار Opensource است، تقریباً کاری نیست که نتوان با آن انجام داد. اگر چه با نصب وردپرس خام برای بار اول احتمال دارد کمی انتظارتان برآورده نشود، اما اگر کمی صبر کنید در ادامه به پاسخ این سوال بیشتر میپردازیم، اما به طور کلی، با استفاده از وردپرس میتوان سایتهای زیر را طراحی و پیاده سازی کرد:
- فروشگاههای اینترنتی
- وبسایتهای خبری
- وبسایتهای محتوا محور
- وبسایتهای شخصی و شرکتی
- آموزش آنلاین (E-learning)
- وبسایتهای دایرکتوری
- وبسایتهای تخفیف گروهی
- پرسش و پاسخ و تیکتینگ
- اشتراک ویدیو
- هنری، عکاسی، موزیک
- وبلاگی
- روزمه و نمونه کار
- و …
“اگر در لیست موردی را فراموش کردیم در بخش نظرات ذکر کنید تا این بخش را کاملتر کنیم…”
پوسته چیست؟
پوسته، تم و یا قالب همگی به یک معنی هستند و منظور از هر کدام از این کلمات، همان طرح و ساختار اصلی وبسایت شماست. در واقع همان طرح کلی که کاربران پس از وارد شدن به سایت شما با آن مواجه میشوند. البته این به این معنا نیست که تنها میتوان از یک قالب مشخص برای وبسایت خود استفاده کنید و امکان استفاده از سایر امکاناتی که تم و یا قالب های دیگر دارند در قالب شما وجود ندارد، هر قالب یکسری تنظیمات کلی و ویژگیهایی را در اختیار شما میگذارد که معمولاً در بسیاری از این امکانات همگی مشترک هستند، اما بعضی از آنها حرفهایتر، و بعضی هم سادهتر و پیش و پا افتادهتر هستند.
در کل نگران نباشید، همه چیز تحت کنترل شماست، اما فعلاً به بخش جذاب محتوا نرسیدیم.
افزونه چیست؟
این دقیقاً همان بخش جذابی است که صحبتش را کردیم. قبل از اینکه وارد جزییات شویم فقط کافی است که یک جمله را برای همیشه به خاطر داشته باشید:
با افزونه، میتوانید هرکاری که دوست دارید انجام دهید! به همین سادگی!
افزونه یا همان پلاگین، به کاربران اجازه میدهد تا به طور کامل، به شخصی سازی یا همان customization سایت خود بپردازند. جالب است بدانید که آماری که تا june 2019 ثبت شده است، تا کنون بیش از ۵۵ هزار پلاگین ساخته شده که هر کدام هر ویژگیای که حتی فکر کردن به آنها هم گاهی برایمان سخت است را برای ما فراهم میکند. هر کدام از این پلاگین ها میتوانند نیازهای عدهای از کاربران را رفع کنند، به خاطر همین بود که گفتیم : “میتوانید هرکاری دوست دارید انجام دهید!” .
چند نوع پلاگین داریم؟
به طور کلی، پلاگین ها را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
پلاگینهای رایگان ( FREE )
این نوع از پلاگینها، به طور کلی محبوبترین نوع از انواع پلاگینها محسوب میشوند! خوب دلیلش هم ساده است، رایگان هستند! خوشبختانه اکثر نیازهای اصلی و اولویت دار هر کسب و کاری با استفاده از این مجموعه از پلاگینها قابل حل هستند.
پلاگینهای نیمه رایگان ( FREEMIUM )
اما بعضی وقتها دولوپرها، طرفداران دسته اول، یعنی پلاگینهای رایگان را نوعی اذیت میکنند! البته آنها هم دلیلشان منطقی و درست است؛ “پس جواب زحمات ما چه میشود؟” پس این دسته از پلاگینها به وجود آمدند. این گونه از پلاگینها که تعدادشان هم خیلی زیاد است، اگرچه خود پلاگین را به طور رایگان در اختیار کاربران وردپرس در سراسر وب قرار میدهند، اما یکسری از ویژگی های پلاگینها را قفل کرده و فقط برای کاربران PREMIUM خود فعال میکنند، حال وقت آن رسیده به بهشت توسعهدهندگان بپردازیم!
پلاگینهای غیر رایگان ( PREMIUM )
این نوع از پلاگینها با گذر زمان در حال افزایش هستند، اکثر این پلاگینها به معنی بارز کلمه، فوق العاده هستند! معمولاً پلاگینهای پولی یا همان Premium، یکسری نیازهای خیلی جزیی، خاص و فوق العاده جذاب را برطرف می کنند. توسعه دهندگان وردپرس با استفاده از دانش برنامه نویسی خود و شناسایی بازار هدف، این پلاگین ها را توسعه داده و در وبسایت های مربوطه به فروش می گذراند.
از کجا باید وردپرس را دانلود کنم؟
با مراجعه به سایت wordpress.org میتوانید آخرین آپدیت وردپرس، یعنی نسخه ۵٫۲٫۳ را دانلود کرده و به طور کاملا “رایگان” شروع و استارت کسب و کار خود را جشن بگیرید! البته پیشنهاد میکنیم که وقت دیگری برای جشن و پایکوبی در نظر بگیرید چرا که این شروع ماجراست و کلی کارهای ریز و درشت دیگر هم باید انجام دهید. از گرفتن هاست و سرور مناسب گرفته تا انتخاب دامین مناسب و غیره که ما در این محتوا صرفاً به کلیات وردپرس میپردازیم.
وردپرس چه مزیتهایی دارد؟
رایگانِ رایگانِ رایگان!
همانطور که بالاتر هم ذکر کردیم، وردپرس کاملاً رایگان است. این به این معنی است که برای نصب و پیکربندی آن نیاز به هیچگونه هزینه ی اضافی نیستند، پلاگینهای کاربردی و اصلی را هم میتوانید بدون صرف هزینه به طور رایگان دانلود کرده و از آنها در وبسایت خود استفاده کنید و تغییرات مورد نظر خود را با استفاده از تنظیمات منحصر به فرد هر پلاگین انجام دهید.
راحتی در استفاده
درصد بالایی از کاربران وردپرس هیچ گونه دانش برنامه نویسی یا گرافیکیای ندارند، این به این معنی است که یادگیری وردپرس نیاز به هیچگونه پیش زمینهای ندارد و هر کس میتواند به طور مستقل استفاده از وردپرس را یاد بگیرد.
قالبهای آماده، پلاگینهای کاربردی بسیار، انجمنهای گوناگون و غیره از جمله مواردی است که استفاده از وردپرس را تا حد بسیار زیادی راحتتر میکند. همچنین در صورت یادگیری برنامهنویسی و فانکشنهای مرتبط با وردپرس، به راحتی میتوانید در بیشترین حد ممکن به شخصی سازی پوسته و یا پلاگین های موجود بپردازید و از آنها در وبسایت خود استفاده کنید.
سئو فوقالعاده وردپرس
وردپرس از مارکآپها و ساختارهای دقیق و استاندارد و مناسب سئو ساخته شده است. این به این معنی است که در صورت استفاده از وردپرس، دیگر نیازی نیست به بهینه سازی کدهای نوشته شدهای که برنامهنویسان معمولاً با آنها کلنجار میروند بپردازید، چرا که وردپرس همهی موارد لازم را رعایت کرده و خیال شما را از این بابت راحت میکند.
به بیان سادهتر، وردپرس طوری ساخته و پرداخته شده است که با گوگل و سایر موتورهای جستجو سازگاری کامل دارند، به همین خاطر موتورهای جستجو عاشق وردپرس هستند!
مدیریت راحت و حرفهای وردپرس
با استفاده از صفحه پیشخوان یا همان داشبورد وردپرس، به راحتی میتوانید تمام کارها و فعالیتهای مورد نیاز در وبسایت خود را مدیریت کنید. از دادن سطح دسترسیهای فوقالعاده جذاب به اعضای تیم گرفته تا آپدیت پلاگینها، نوشتهها یا همان مطالب وبسایت شما، برگهها، بهبود سئوی سایت، بهینه سازی تصاویر و غیره همگی با داشبورد وردپرس و بعد از نصب پلاگین های کاربردی به راحتی قابل انجام هستند.
همچنین وردپرس نوتیفیکیشنهای لازم را هم در آخرین نسخه خود به شما منتقل میکند تا در صورت وجود مشکل در وبسایتتان، به حل آنها بپردازید. بعلاوه یکی بزرگترین دغدغه موجود کسب و کارهای اینترنتی، یعنی پشتیبانی از سایت هم به بهترین و کاملترین شکل ممکن در وردپرس قابل انجام است.
وردپرس امنیت ندارد!؟
به احتمال بسیار قوی، بارها این جمله را شنیدهاید که میگویند : “وردپرس امنیت کافی را ندارد!” اما باید بدانید که دقیقا برعکس این قضیه صادق است. جالب است بدانید که یک تیم حرفهای، متشکل از ۵۰ متخصص حفاظت اطلاعات و امنیت در وردپرس مشغول به فعالیت هستند که همواره در صورت وجود هرگونه باگ و یا مشکلی، به حل و رفع باگهای موجود میپردازند.
هر از چندگاهی وردپرس اپدیت های نرمافزاری خود را ارایه میدهد و تمام باگهای موجود در نسخه قبلی را به طور کامل رفع میکند.
همچنین پلاگین های امنیتی فوقالعاده قدرتمند موجود، میتوانند نقش یک تیم امنیتی را برای شما ایفا کنند و تا حد قابل قبولی خیالتان را از این بابت هم راحت کنند.
پشتیبانی از تمام فایلهای رسانهای
وردپرس تنها به نوشته و متن محدود نمیشود، بلکه با استفاده از بخش رسانه موجود در پیشخوان وردپرس، میتوانید به هر گونه فایل تصویری، ویدیویی، موزیکی و … دسترسی داشته و از آنها استفاده کنید.
همچنین قابلیت های embed ویدیو هم به سادگی در وردپرس انجام میشود، به این معنی که میتوانید تنها با لینک دادن به مطالبتان در سایر پلتفرمها مانند یوتوب، اینستاگرام و … به راحتی و بدون آپلود کردن در وبسایت و هاست خود، از آنها استفاده کنید.
انجمنها و فرومهای متنوع
راههای زیادی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات، مشکلات و نقد و بررسی پلاگین ها و موارد مرتبط با وردپرس وجود دارد که یکی از بهترین راه ها، استفاده از انجمنهای اختصاصی و کاربردی در این زمینه است.
با استفاده از این انجمن ها، میتوانید در صورت بروز مشکل ، ایراد و یا هر سوال دیگری در مورد وبسایت وردپرسی خود، تم یا همان پوسته ای که استفاده میکنید، پلاگین ها و … به راحتی به پاسخ آن برسید و همچنین، سوالهای خود را هم از سایر فعالان و کاربران انجمن ها بپرسید.
وردپرس چه معایبی دارد؟
اگر واقع بین باشیم، به هر حال هر موردی در این دنیا نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد، تا به الان بهترین و اصلیترین مزیتهای وردپرس را گفتیم، بیایید کمی هم در مورد معایب آن صحبت کنیم…
پلاگینهای زیاد!
اگرچه بارها اشاره کردیم که وردپرس تمام قدرت خود را از پلاگینهای خود میگیرد، اما حواستان باشد که بیش از حد درگیر استفاده از پلاگین ها نشوید. به طور کلی ، نصب و پیکربندی هر پلاگین بخشی از حافظهی هاست شما را میگیرد و این مورد میتواند در طولانی مدت، در صورت استفاده نادرست از انواع و اقسام پلاگین ها و … منجر به کاهش سرعت لود صفحات وبسایتتان، کندی سایت و مواردی مانند این شود که به شدت بر روی عملکرد کاربرانتان تاثیر میگذارد.
استفاده از هر پلاگینی طبیعتا جایز و درست نیست، باید تا جایی که میتوانید از پلاگینهای معتبر و با اهمیت استفاده کنید و همواره پلاگینهای خود را آپدیت و بروزرسانی کنید.
آپدیتهای متوالی
از آنجایی که با راهاندازی وبسایتتان با استفاده از وردپرس شما همه کاره کسب و کار خود میشوید، نیاز است تا همواره همهی مسایل ریز و درشت را زیر نظر گرفته و مراقب باگهای احتمالی و مشکلات پیش بینی نشده باشید. اگرچه آپدیتهای وردپرس همگی بنا به دلایل منطقی و درست ارایه میشوند، اما به عنوان مثال اگر یک ماه به وبسایت خود سر نزنید ممکن است با حجم زیادی از آپدیت های مورد نیاز روبه رو شوید که این مورد به مذاق برخی از کاربران وردپرس خوش نمیاید.
اگرچه توصیه و پیشنهاد همیشه وردپرس بر آپدیت نگه داشتن سایت، پلاگین ها و پوسته وبسایت شما بوده، هست و خواهد بود.
وقتی شخصیسازی سخت میشود!
بعضی اوقات پیش میاید که شما نمیتوانید دقیقا آنچه را که در ذهن خود دارید را با استفاده از امکانات موجود وردپرس و پلاگینهای مربوطه پیاده سازی کنید. لذا با استفاده از پلاگین ها و امکانات موجود نمیتوان قول پیادهسازی ۱۰۰ درصد شخصیسازی های مورد انتظار را داشت.
اما جای نگرانی نیست، این مورد هم قابل حل است. دو راه پیش روی شماست، یک اینکه خود کمی شروع به یادگیری زبانهای برنامه نویسی مثل HTML و CSS و PHP کنید، یا اینکه از متخصصین این حوزه درخواست کنید. همچین سایت های فریلنسری هم میتوانند در رفع این مشکل به شما کمک کنند.
آمارهایی جالب از وردپرس!
حال که تقریبا تمام نکات مهم و بررسی های لازم انجام شد، میخواهیم کمی به سراغ آمار و ارقام برویم تا گفتههای خود را کمی با آمار هم ثابت کنیم.
- ۳۴ درصد تمام وبسایتهای موجود در فضای اینترنت، با وردپرس ساخته شدهاند. که این آمار در بین cms ها، حتی پارا فراتر میگذارد؛ در بین cms ها، ۶۰ درصد از تمام وبسایتها با وردپرس ساخته شدهاند.
- طبق آمار رسمی منتشر شده تا سال ۲۰۱۹، بیش از ۶۰ میلیون! وبسایت با وردپرس ساخته شده است.
- ماهانه بیش از ۴۰۰ میلیون کاربر از سایتهایی که با وردپرس ساخته شدهاند بازدید میکنند.
- تا پایان سال ۲۰۱۸ ، بیش از ۱۱۸ میلیارد کلمه در سایتهای وردپرسی نوشته شده بود.
- روزانه، ۲۸۱ سایت فروشگاهی با وردپرس ساخته میشود.
- بیش از ۵۰ میلیون پلاگین در سایت org وجود دارد.
در سال ۲۰۱۸، وردپرس های غیر انگلیسی زبان بیشتری نسبت به وردپرس انگلیسی دانلود شد.
آیا میتوان گفت وردپرس بهترین cms موجود است؟
Cms های مختلف و متنوع دیگری هم وجود دارند که همواره در حال رقابت با یکدیگر میباشند. از جوملا و دروپال گرفته تا پرستاشاپ و رادیانت، همگی سعی در برطرف کردن نیازهای کاربران بوده و هستند.
طبیعتا باید هدف استفاده از cms ها را متوجه شد و بعد به این سوال جواب داد، چون مقایسه کلی این Cms ها به طور جامع کار درستی نیست، اما با توجه به تعداد وبسایتهای ساخته شده توسط وردپرس، پشتیبانیهای موجود و عالی آن، پلاگینهای کاربردی آن، و تمام مسایلی که بالاتر ذکر کردیم، پاسخ این سوال بسیار به “بله” نزدیک است.
در ادامه، میتوانید اینفوگرافیکی از تمام صحبت هایی که مطرح شد را به طور خلاصه ببینید:
جمعبندی
در این مطلب سعی شد تا تمام چیزی که میبایست از وردپرس، به صورت کلی بدانید را به شما منتقل کنیم، باید منتظر بمانیم و ببینیم سلطنت وردپرس تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، و آیا امکان دارد سایر cms ها ویژگیهای جذابتر و کاربردی تری ادامه بدهند یا همچنان زیر سایه وردپرس میمانند.
اگر در هرکدام از آمارها، نکات گفته شده و سایر بخشهای محتوا اشکالی دیدید، میتوانید به راحتی در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا در سریعترین زمان ممکن به بروزرسانی آن بپردازیم.
راستی، برای مطلع شدن از آخرین مطالب ما و همچنین دسترسی به موضوعات بیشتر، در کانال تلگرام چیاب عضو شوید.
وردپرس ، مرسی که هستی . منبع درآمد ، کار مورد علاقه ، چالش های ساده و قابل حل ، و در یک کلام ، حس پادشاهی 😎
خیلی مفید و جذاب …
استفاده کردم … ممنون
تشکر از شما.
خوشحالیم که این مطلب کمکتون کرده…