جدال مرورگر‌ها!

مقایسه مرورگرها

مرورگرها از پر استفاده‌ترین نرم افزارهای هر کامپیوتری محسوب می‌شوند؛ اغلب ما مدت زمان زیادی را صرف مشاهده صفحات وب و گشت و گذار در اینترنت می‌کنیم، بنابراین انتخاب مرورگر مناسب می‌تواند تأثیر بسزایی بر روی کارهای روزمره ما بگذارد. افراد مختلف انتظارات متفاوتی از یک مرورگر دارند، مثلاً برای عده‌ای امنیت و برای عده‌ای دیگر سرعت در اولویت است؛ ما در این مقاله به مقایسه تمامی این موارد در میان برترین مرورگرهای حال حاضر، یعنی گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس، مایکروسافت اج و اپرا می پردازیم. با چ‌یاب و معرفی بهترین مرورگرهای سال ۲۰۱۸ همراه باشید…

۱- گوگل کروم (Google chrome)

مرورگر کروم

یکی از محبوب‌ترین مرورگرهای حال حاضر دنیاست که هر روز به تعداد کاربران آن اضافه می‌شود. یکی از اصلی‌ترین دلایل این محبوبیت اکستنشن‌های متنوعی است که گوگل در اختیار کاربران خود قرار می دهد. رابط کاربری کروم ساده نیست اما با این وجود کار با آن راحت است. از ویژگی های ظاهری این مرورگر می‌توان به نوار URL بزرگ آن و فضاهایی که اکستنشن ها، تب ها و غیره در آن‌ها وجود دارند اشاره کرد.

 

یکی از مهمترین قابلیت های کروم ویژگی همگام سازی رمزها، بوکمارک‌ها و تب‌ها با دستگاه‌های دیگر است که به شما کمک می‌کند به راحتی از طریق دستگاه‌های مختلف به اطلاعات ذکر شده، دسترسی داشته باشید؛ همچنین PDF خوان داخلی کروم شما را از نرم‌افزارهای PDF خوان دیگر بی‌نیاز می‌کند.
اغلب کاربران از اشغال بیش از اندازه‌ی فضای رم توسط کروم شکایت می‌کنند، هرچند گوگل در هر آپدیت به بهینه سازی کروم پرداخته است تا این مشکل را برطرف کند اما این مرورگر همچنان فضای زیادی از رم شما را می‌خورد!

۲- موزیلا فایرفاکس (Mozilla Firefox)

مرورگر فایرفاکس

برای کاربرانی که دنبال اکستنشن های متنوع و امنیت بالا هستند یکی از بهترین گزینه‌ها مرورگر متن باز فایرفاکس است. درحال حاظر تعداد اکستنشن‌های فایرفاکس نسبت به کروم کمتر است اما با توجه به روند تغییرات فایرفاکس شاید روزی این مرورگر بتواند بر رقیب دیرینه خود کروم در این زمینه غلبه کند. همانند کروم، فایرفاکس نیز دارای قابلیت همگام سازی بوکمارک‌ها، تب‌های باز شده، تاریخچه و … میان دستگاه‌های مختلف است.
فایرفاکس ۵۷ با تغییراتی در ظاهر آیکون‌ها و قسمت کتابخانه که محل قرارگیری تاریخچه جستجو، دانلودها و … است روانه بازار شده است؛ همچنین در این اپدیت ابزار اسکرین شات نیز وجود دارد که به راحتی قابل دسترس است.

 

یکی از ویژگی‌های برجسته فایرفاکس قابلیت جستجو ناشناس (private browsing) است که به کاربر این امکان را می‌دهد که بصورت ناشناس به وب گردی بپردازد. مرورگرهای دیگر نیز چنین قابلیتی دارند اما بررسی ها نشان می‌دهد که در بیشتر موارد سایت میزبان می‌تواند فعالیت شما را پایش کند ولی فایرفاکس با مسدود کننده‌های تبلیغات و ردیاب خود اطلاعات شما را حفظ می‌کند.

دوره های اموزشی برنامه نویسی

۳- مایکروسافت اج (Microsoft Edge)

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

همانطور که می‌دانید، مایکروسافت در ویندوز ۱۰ از مرورگر Edge بعنوان جایگزین Internet Explorer رونمایی کرد؛ این مرورگر بهتر از Internet Explorer عمل کرده است اما همچنان جای پیشرفت زیادی برای آن وجود دارد. در ادامه خواهیم دید که Edge عملکرد نسبتاً خوبی دارد اما انتخاب Edge به‌عنوان بهترین مرورگر سال ۲۰۱۸ کمی زیاده‌روی است!
اکستنشن‌های این مرورگر محدود اما درحال افزایش است. Edge تنها قابلیت همگام سازی قسمت علاقمندی‌ها و فهرست مطالعه محدود می‌شود و به نظر نمی‌رسد این مرورگر به این زودی‌ها بروزرسانی شود مگر اینکه مایکروسافت آپدیتی مجزا برای آن عرضه کند.

 

با وجود نواقص ذکر شده Edge ویژگی‌های کابردی متعددی دارد که بعضی از کاربران را به سمت خود جذب می‌کند. Edge عمیقاً با قابلیت های نوشتاری ویندوز ۱۰ و Onenote همگام سازی شده است. با این ویژگی کاربر می‌تواند به راحتی یک صفحه وب را برش داده و متن دلخواه خود را بر روی آن بنویسد و در Onenote ذخیره‌اش کند. همچنین در این مرورگر صوتی دستیار مایکروسافت یا همان کورتانا نیز به کمک شما خواهد آمد و امکاناتی از قبیل سرچ سریع، مقایسه قیمت‌ها و … را در اختیار شما قرار می‌دهد.

 

Edge قابلیت‌های مختلفی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد از قبیل سنجاق کردن وبسایت‌ها به نوار وظیفه، مطالعه فایل‌های PDF، تب‌هایی به فرم  msn.com و … . اما ویژگی که می‌تواند برای کاربران جالب باشد قابلیت Continue on PC است که به کاربر اجازه می‌دهد صفحات وب را از موبایل به کامپیوتر منتقل کند. در بروزرسانی آوریل ۲۰۱۸ بود که Edge بهبودهای جزئی اما قابل توجهی به خود دید؛ از جمله امکان بی‌صدا کردن تب‌ها و پرشدن خودکار فرم‌ها. در بروزرسانی‌های جدید Edge، مطالعه‌ی کتاب‌های الکترونیکی نیز بهتر شده است.

۴- اپرا (Opera)

مرورگر اپرا

تا قبل از کروم اغلب کاربران از مرورگر اپرا استفاده می‌کردند اما این مرورگر امروزه حدود ۱ درصد بازار مرورگرها را در اختیار دارد.
یکی از اصلی‌ترین دلایلی که پیشنهاد می‌شود اپرا را حداقل در کنار مرورگر اصلی خود از آن استفاده کنید، قابلیت turbo است. این ویژگی صفحات وب را در سرورهای opera فشرده می‌کند و با اینکار سرعت بارگذاری و پهنای باند را افزایش می‌دهد. تکنولوژی ساخت اپرا همانند کروم است (موتور javascript V8 و blink rendering) بنابراین اپرا قادر است بسیاری از اکستنشن‌های کروم را اجرا کند حتی اکستنشنی برای این مرورگر وجود دارد که می تواند اکستنشن‌های کروم را بر روی اپرا اجرا کند. از دیگر ویژگی‌های اپرا می‌توان به بلاک کننده تبلیغات و کاهش دهنده مصرف باتری اشاره کرد؛ همچنین اخیراً قابلیت دسترسی سریع به شبکه‌های اجتماعی از قبیل واتس اپ، فیسبوک و … به اپرا اضافه شده است. اما با تمام ویژگی‌های ذکر شده این مرورگر فاصله‌ی زیادی با رقیبان خود دارد.

بررسی بنچمارک‌ها

تا الان یک دید کلی از مرورگر‌ها بدست آوردیم، حال بیایید کمی تخصصی‌تر به بررسی این مرورگرها بپردازیم بدین منظور از بنچمارک‌ها برای مقایسه مرورگرهای ذکر شده استفاده می‌کنیم؛ برای بررسی JavaScript از بنچمارک‌ها JetStream ،Octane 2.0  و SunSpider 1.0.2 استفاده کردیم؛ همچنین بنچمارک‌های WebXPRT 2015 و Speedometer شرایط وب‌گردی روزمره کاربر را شبیه‌سازی می‌کنند که ابزارهای مناسبی برای ارزیابی عملکرد مرورگر در این زمینه هستند.

 

در یک مرحله ۲۰ تب را باز کردیم، و ۴۵ ثانیه منتظر ماندیم تا ببینیم هر مرورگر چه فضایی از رم و پردازنده را اشغال می‌کند تا ببینیم در این زمینه عملکرد کدامیک بهتر است. در سال‌های اخیر، Flash تقریباً از رده خارج شده است و سازندگان مرورگرها نیز تصمیم گرفته‌اند تأکید کمتری بر روی آن داشته باشند؛ به همین دلیل در این بررسی تنظیمات Flash را در حالت پیشفرض قرار دادیم و هیچ اکستنشنی را هم بر روی آنها نصب نکرده‌ایم تا عملکرد خام آن‌ها را بررسی کنیم.
در این بررسی، از لپ‌تاپ Aspire E 15-575-33BM ایسر با سیستم عامل Windows 10 Home و مشخصاتی نظیر ۱TB hard drive و ۴ GB RAM و پردازنده‌ی Core i3-7100U اینتل استفاده شده است. لازم به ذکر است که شرایط اینترنت برای تمام مرورگر‌ها یکسان است.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

در بنچمارک JetStream، مایکروسافت اج توانست با اختلاف قابل توجهی در صدر جدول جای گیرد. در این بنچمارک، امتیاز کسب‌شده‌ی فایرفاکس تا حد زیادی قابل پیش بینی بود؛ این مرورگر پیش‌تر توانسته بود در همین بنچمارک، امتیاز ۱۲۵٫۴۳ را کسب کند. کروم و اپرا به ترتیب با امتیازات ۱۹۶٫۱۵ و ۱۸۴٫۴۲ در رده‌های سوم و چهار قرار دارند.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

به این نکته توجه داشته باشید که مدتی پیش،‌ SunSpider به فهرست بنچمارک‌های منسوخ‌شده پیوسته است؛ با این‌حال نتایج به‌دست‌آمده همگی قابـل پیش‌بینی بودند. در این بنچمارک اج عملکرد فوق العاده‌ای از خود نشان داده است. علاوه‌براین، عملکرد فایرفاکس در این زمینه افت داشته و امتیازش از ۲۹۰ ماه نوامبر به ۳۳۰٫۴ رسیده است.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

در بنچمارک Octane 2.0، مرورگر اپرا در صدر است. دو مرورگر کروم و فایرفاکس نیز با اختلاف کمی در تعقیب اپرا هستند و به ترتیب جایگاه دوم و سوم را از آن خود کردند. بروزرسانی‌های اخیر مرورگرها در این روند تأثیر قابل توجهی داشته‌اند؛ زیرا تا چند ماه پیش، اج در صدر این فهرست قرار داشت.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

پس از بررسی بنچمارک‌های نسبتاً قدیمی، نوبت به این می‌رسد که نگاهی به عملکرد مرورگرها در بنچمارک‌های مدرن‌تر نظیر Speedometer بیاندازیم. جایی که دو مرورگر هم ریشه کروم و اپرا توانستند با اختلافی اندک به‌ ترتیب در رده‌های اول و دوم جای گیرند. اگر به جدول دقت کنید، خواهید دید که اج و فایرفاکس فاصله‌ی زیادی با دو مرورگر دیگر دارند؛ چند ماه پیش هم طی یک سری بنچمارک‌گیری، نتایج مشابهی به‌دست آمده بود، با این تفاوت که اج در جایگاه آخر جدول قرار داشت.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

امتیازات مرورگرها در بنچمارک WebXPRT 2015 برای سه مرورگر اپرا و فایرفاکس و کروم به هم نزدیک بودند. این بنچمارک با اجرای برخی اپلیکیشن‌های مبتنی بر وب، مجموعه تصاویر و ابزارهای نت‌بردای آنلاین، شرایط بخصوصی را برای بررسی عملکرد هر مرورگر شبیه‌سازی می‌کند. این بنچمارک معادل PCMark دنیای مرورگرها است و یکی از مهم‌ترین آن‌ها به حساب می‌آید. اینجا اپرا بهترین عملکرد را از خود نشان داده است و کروم و فایرفاکس تقریبا بطور مشترک دوم شده‌اند.

بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018
بررسی تخصصی بهترین مرورگر های سال 2018

در آخرین مرحله از بررسی مرورگرها، میزان فضای اشغال‌شده از رم و پردازنده‌ی را بررسی می‌کنیم. باز کردن همزمان ۲۰ سایت نسبتاً سنگین در سیستمی معمولی، به راحتی فضای زیادی از رم و پردازنده را می بلعد. می‌تـوان گفت همه این مرورگرها در این قسمت ناامیدکننده ظاهر نشدند و همگی نشان دادند در زمینه‌ی اشغال حافظه‌ی رم درمقایسه‌ با سال پیش بهبودهای چشمگیری داشته‌اند، اما در اشغال فضای پردازنده هیچکدام نتوانستند عملکرد خوبی از خود به نمایش بگذارند .
با این حال کروم در اشغال فضای پردازنده مرکزی نسبت به سایر مرورگرها عملکرد بهتری داشته است. تنها نکته‌ی منفی این مرورگر آن بود که تمامی آن ۲۰ تب به‌ شکلی عجیب با سرعت بسیار پایینی بارگذاری شده‌اند.

 

در یکی از آزمایش‌‌ها هنگام بارگذاری ۲۰ سایت مختلف در مرورگر کروم، تب مربوط ‌به Twitch.tv را باز کردیم. لازم به ذکر است این سایت در صفحه‌ی اصلی‌اش ویدئو پخش زنده دارد که به صورت خودکار اجرا می‌شود و این موضوع، آن را به یکی از بهترین سایت‌ها برای انجام این قبیل آزمایش‌ها تبدیل کرده است. وقتی سایت توییچ بعنوان تب اصلی باز بود و از آن طرف ۱۹ تب دیگر در حال بارگذاری بودند، میزان اشغال فضای پردازنده تا ۸۳٫۵ درصد بالا رفت.

 

بهترین عملکرد در زمینه رم و پردازنده به ترتیب در اختیار کروم، اپرا، فایرفاکس و اج قرار می‌گیرد. همچنین، نتایج به‌دست‌آمده برای حافظه‌ی رم اشغال‌شده هم تقریباً مشابه حافظه‌ی اشغال‌شده از پردازنده بودند؛ با این تفاوت که جای فایرفاکس و اج با هم عوض شد.
عملکرد مرورگر اج در این بخش همانند سال قبل به ‌هنگام باز کردن این ۲۰ تب، در مواقعی ثابت‌شدن لپ‌تاپ را هم بدنبال داشت که این موضوع بسیار آزار دهنده است.

نتیجه نهایی 

اج یکبار دیگر نشان داد که مرورگر قابل احترامی است؛ همانطور که گفته شد اج امکانات منحصر به فردی در اختیار کاربران قرار می‌دهد و هر روز از نظر سرویس دهی بهتر می‌شود. اما برای اینکه بتوان آن را بهترین مرورگر سال ۲۰۱۸ معرفی کرد خیلی زود است و با توجه به عملکرد مرورگرهای دیگر می‌توان گفت مایکروسافت راه نسبتاً طولانی را در پیش دارد.

 

همانطور که انتظار می‌رفت عملکرد فوقالعاده و نتایج قابل توجه کروم در بنچمارک‌ها، این مرورگر را بعنوان بهترین مرورگر سال ۲۰۱۸ تبدیل کرد. این بار اپرا در رده دوم؛ با توجه به نتایج اپرا که بسیار نزدیک به مرورگر کروم بود این بار برخلاف سال قبل اپرا به جای فایرفاکس در رده دوم قرار گرفت. بنابراین اگر شما از مرورگری غیر از کروم استفاده کنید و به موزیلا فایرفاکس هم علاقه ای ندارید پیشنهاد ما به شما اپراست.

 

در سال قبل کروم و فایرفاکس ۵۷ یا همان اولین نسخه سری کوانتوم فایرفاکس را تا حدودی برابر دانست اما امسال جایگاه سوم را کسب کرد. امسال مرورگر فایرفاکس عملکرد خوبی را از خود به جا گذاشت ولی نه تا حدی که بتواند جایگاه سال قبل خود را تثبیت کند؛ در واقع فایرفاکس نسبت به سال قبل تغییرات چندانی نداشته در حالی که اپرا به شکل قابل توجهی پیشرفت کرده است. در کل می‌توان گفت اگر به کروم علاقه دارید شک نکنید انتخاب درستی کردید؛ در غیر اینصورت بهتر است اپرا را تجربه کنید و با توجه به بررسی‌ها می‌توان گفت فایرفاکس همچنان می‌تواند یک انتخاب مناسب باشد.

برای مطلع شدن از آخرین مطالب ما می‌توانید در کانال تلگرام چ یاب عضو شوید.

دانشجوی مهندسی برق💡 | علاقمند به فوتبال، تکنولوژی، دیزاین و برنامه‌نویسی