اگر دارید مقاله برترین زبانهای برنامه نویسی وب را میخوانید احتمالا در ابتدای مسیر یادگیری زبانهای برنامه نویسی وب هستید. فرض ما این است که شما درباره تمام شاخههای رشته کامپیوتر تحقیق کردهاید و علاقه خودتان را در برنامه نویسی وب پیدا کردهاید. پس با این حساب شما جز افرادی هستید که به کارهای عملیاتی بیشتر از کارهای تحقیقاتی علاقه دارید. خوشبختم، من هم همینطور!
بدون تعارف باید بگویم یکی از مهمترین دلایلی که افراد به سمت یادگیری زبانهای برنامه نویسی وب میروند، گرفتن یک شغل متناسب با روحیهشان و در نتیجه تولید محصول است. پس برای جواب به این سوال و گرفتن یک شغل خوب باید جواب ۲ سوال را در ذهنتان داشته باشید:
اول اینکه شما در چه جغرافیایی زندگی میکنید و در آن جغرافیا کدام تکنولوژیها خواهان دارد؟
دوم اینکه جامعه جهانی و تکنولوژی به چه سمتی گرایش دارد و ممکن است در کدام حوزه رشد کند؟
چرا دانستن جواب این دو سوال به شما کمک میکند؟ بسیاری از زبانهای برنامه نویسی وب در دنیا، دارند از دور محبوبیت خارج میشوند(به دلایل مختلف که در این مقاله مجال توضیح نیست)
اما آن زبانهای برنامه نویسی هنوز در ایران با حقوقهای بالا خواهان دارند، به این دلیل که بسیاری از شرکتهای خصوصی و ارگانهای دولتی تمایل ندارند در لبهی تکنولوژی حرکت کنند.
فلذا تکنولوژی که با آن کار میکنند تکنولوژی چندسال قبل است. حال اینکه دنیای تکنولوژی و برنامهنویسی هر روز دارد پیشرفت میکند و اگر چند ماه اطلاعات خودتان را آپدیت نکنید، (با عرض پوزش) فاتحه شما در این بازار خوانده است!
از طرفی رویکرد جامعه جهانی ملاک خوبی است برای پیشبینی بازار ایران. به نظر بنده تکنولوژی محبوب در کشورهایی که غول این رشته محسوب میشوند، دیر یا زود به ایران میآید.
هر چند همین الان هم در بازار داخل طرفدارانی دارد، اما تعداد این طرفداران کم است. به هر ترتیب رونق گرفتن این تکنولوژیها در ایران، دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد!
به شخصه پیشنهاد من این است که برای یادگیری زبانهای برنامه نویسی وب به زبانهای برنامه نویسی که در این گروه هستند توجه کنید، تا روند حرکت شما صعودی باشد.
باید این را هم در نظر بگیرید چندین ماه یا چندین سال طول میکشد تا شما در یک تکنولوژی خبره شوید. اگر بعد از این مدت آن تکنولوژی منسوخ شده باشد شما باید هزینه زیادی پرداخت کنید چون زمان زیادی را از دست دادهاید.
با در نظر داشتن این مطالب، با من همراه شوید تا برترین زبانهای برنامه نویسی وب را خدمتتان معرفی کنم، همراه با معایب و مزایای آنها.
Java Script
یک بار به دوستم گفتم: اگر میخواهی در برنامه نویسی وب فعالیت داشته باشی، باید بدانی که با یاد گرفتن جاوا اسکریپت در دنیا و آخرت عاقبت به خیر میشوی. هنوز سر حرفم هستم!
در اوایل جاوا اسکریپت به کمک html و css آمد تا صفحات وب را داینامیک کند. اما بعدتر این زبان فوقالعاده، گسترش پیدا کرد. تا جاییکه امروزه میتوانید با کمک جاوا اسکریپت و همراهی Node.js کدهای سمت سرور خلق و اجرا کنید. تا یادم نرفته جاوا اسکریپت و React.native هم در برنامه نویسی موبایل دستی بر آتش دارند!
با این حساب شما با تسلط بر این زبان میتوانید خودتان را بیمه کنید. باید بدانید در سال ۲۰۱۹ در نظرسنجی که سایت Stack Overflow برگزار کرد، جاوا اسکریپت به عنوان محبوبترین زبان برنامه نویسی در بین توسعه دهندگان انتخاب شد.
صد البته این زبان در ایران هم خواهان زیاد دارد. خود جاوا اسکریپت و کتابخانههایش در بخش Front-end ، جاوا اسکریپت با همراهی Node.js و دانستن یک دیتابیس رابطهای و یک دیتابیس غیر رابطهای در بخش Back-end و در نهایت React.native هم در برنامه نویسی موبایل طرفداران خودش را دارد.
پس برای یادگیری جاوا اسکریپت بشتابید، بشتابید.
Python
پایتون یک زبان محبوب در سرتاسر دنیا و ایران است. Syntax زبان پایتون خیلی شبیه زبان انسان(انگلیسی) است. به همین خاطر یادگیری آن به نسبت سایر زبانهای برنامه نویسی، آسانتر و سریعتر است.
هر چند شما با یادگیری پایتون و فریمورک محبوب آن، جنگو، میتوانید کدهای سمت سرور(Back-end) بزنید، اما این تنها قابلیت پایتون نیست.
اگر شما به مباحث روز دنیا مثل تحلیل دادهها(Data analysis)، یادگیری ماشین(Machine-learning) و یا حتی طراحی بازی علاقه داشته باشید، پایتون به شما کمک میکند.
در نتیجه شما میتوانید برای ایجاد برنامههای وب مبتنی بر هوش مصنوعی روی پایتون حساب باز کنید. صد البته با پیشرفت هوش مصنوعی در دنیا، آینده پایتون تضمین شده است و حالا حالاها قصد ندارد از گردونه رقابت با سایر زبانهای برنامه نویسی، کنار برود.
در نهایت باید بدانید یکی از بزرگترین مزایای پایتون داشتن یک community خیلی بزرگ و قوی است که از این زبان پشتیبانی میکنند و هر چند وقت یکبار یک نسخه جدید از این زبان را توسعه میدهند. با این حساب شما میتوانید از ویژگیهای stable این زبان با خیال راحت استفاده کنید.
Go
Go یا Golang ، یک زبان برنامهنویسی است که سال ۲۰۰۷ توسط گوگل طراحی شده است. Go برای ایجاد یک نرمافزار قابل اعتماد، ساده و پربازده طراحی شده است.
این زبان شبیه زبان C است اما Structural typing, garbage collection, memory safety و همزمانی CSP-style را نیز شامل میشود. از مزایای این زبان میتوان به open source بودن، سرعت بالا، concurrent بودن و cross-platform بودن آن اشاره کرد.
با Golang میتوانید ,web serverدادههای pipeline و حتی پکیجهای machine learning ایجاد کنید.
هر چند این زبان نوظهور است اما در ایران و دنیا طرفداران خودش را دارد و آینده باشکوهی در انتظار Golang است.
Php
Php یک زبان اسکریپتی قدرتمند برای توسعه وب(Back-end) است. این زبان در ایران و دنیا خیلی معروف است، به طوریکه ۸۰% وب سایتها در سرتاسر دنیا با این زبان نوشته شدهاند. همچنین با دانستن php میتوانید از cms های قدرتمندی مثل wordpress استفاده کنید و خیلی راحت به توسعه وب بپردازید.
ناگفته نماند با تمام ویژگیهایی که php دارد، یک زبان تک منظوره به حساب میآید. یعنی اگر php یاد بگیرید صرفا میتوانید در سمت توسعه دهنده Back-end کار کنید.
باز هم ناگفته نماند این زبان کم کم دارد محبوبیت خودش را در دنیا از دست میدهد و توسعه دهندگان php در دنیا حقوق کمتری به نسبت باقی توسعه دهندگان دریافت میکنند. هر چند در ایران هنوز php محبوب است!
با تمام این حرفها غولهای فناوری مثل ویکیپدیا و یاهو از php استفاده میکنند، پس آوردن زبان برنامه نویسی php در این لیست کار درستی به نظر میرسد.
C#
C# یک زبان عام منظوره و شیگرا است که بر پایه C ساخته شدهاست. در ابتدا ماکروسافت C# را به عنوان بخشی از فریمورک .NET خود و برای طراحی windows applicationها، طراحی کرد.
Syntax این زبان خیلی شبیه C و C++ است. بنابراین اگر قرار است از این زبانها به C# مهاجرت کنید، کار شما راحتتر خواهد شد.
با تسلط به این زبان میتوانید وبسایت(Back-end)، windows application ، برنامه موبایل(با کمک Xamarin) و حتی با کمک موتور معروف بازی سازی،Unity، ویدئوهای ۲D و ۳D برای game توسعه دهید.
هر چند این زبان هنوز در ایران به خصوص ارگانهای دولتی محبوبیت فراوانی دارد اما سالهاست در دنیا از محبوبیت آن کاسته شده است.
صد البته یکی از دلایل کاهش محبوبیت آن هزینه زیاد استفاده از ابزارهای توسعه داده شده توسط ماکروسافت است. هر چند به لطف رعایت نکردن حق کپی رایت در ایران، ما مجانی از این ابزار( زبان، فریمورک، ویژوال استدیو) استفاده میکنیم!
تصمیم گیری
در نهایت برای تصمیم گیری و انتخاب نهایی باید به چند سوال پاسخ بدهید:
- مثلا اینکه دوست دارید در آینده در کجا کار کنید(بالاترین هدف شما)؟روند کاری و تکنولوژیهایی که آن کمپانی استفاده میکند میتواند به تصمیمگیری شما جهت بدهد.
- یا مثلا به علایق خود فکر کنید. به اینکه دوست دارید چطور برنامههایی را توسعه دهید؟
- اگر با برنامهنویسی و مباحث طراحی زبان آشنا هستید، بهتر است ساختار زبانها را هم مورد بررسی قرار دهید.
- متوسط حقوق دریافتی که هر توسعه دهنده بابت آن زبان دریافت میکند چقدر است؟
با پاسخ دادن به این سوالات میتوانید در نهایت یک انتخاب ایدهآل داشته باشید.
شایان ذکر است این لیست با توجه به ایران و دنیا تهیه شده است. اما اگر شما صرفا با جامعه جهانی پیش میروید بهتر است درباره زبانهایی مثل scala و ruby نیز مطالعه کنید. این زبانها در ایران بازار بزرگی ندارند اما در دنیا با این زبانها کد Back-endمیزنند.
در این مقاله تمام سعیام بر این بود که بتوانید یک تصمیم درست و منطقی برای شروع فعالیت حرفایتان بگیرید و یادگیری زبانهای برنامه نویسی وب را شروع کنید. قطعا ممکن است نظرات افراد مختلف، متفاوت باشد اما بنده تمام سعیم را کردم که بدون هیچ جهتگیری و صرفا با توجه به آمار صحبت کنم.
اگر در این باره سوال یا تجربهای دارید، خوشحال میشم با ما و سایر خوانندگان چ یاب مطرح کنید.
تا یادم نرفته، بنظر شما مقالهی بعدی دربارهی چه موضوعی باشد؟ سوالی درباره زبانهای برنامه نویسی وب دارید؟
برای اطلاع از آخرین اخبار و آموزشهای ما میتونید در کانال تلگرام چ یاب عضو شید.
منابع:
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها