برنامههای مدیریت رمز شما را از فراموشی رمزها نجات میدهند و دیگر شما نیازی ندارید که بدنبال به یاد آوردن رمزهای خود باشید؛ اما آیا میتوان به آنها اعتماد کرد یا خیر؟ برای یافتن پاسخ این سوال با چیاب همراه باشید.
احتمالاً در وبسایتها و اپلیکیشنهای مختلفی عضو هستید، اما چگونه رمزهای آنها را به یاد میآورید؟ برخی افراد این رمزها را بر روی یک تکه کاغذ یا در نوت کامپیوتر یا موبایل خود مینویسند، برخی دیگر نیز از گزینه Remember me استفاده میکنند و روش دیگری که بسیار خطرناک و در عین حال رایج هم هست، استفاده از یک رمز مشترک برای تمام حسابها است.
اغلب کاربران از روشهای مخصوص به خود برای ساختن رمزهایی با ضریب امنیتی بالا استفاده میکنند؛ البته اینکار چندان سخت هم نیست چون امروزه بیشتر سایتها خواهان رمزی شامل حروف کوچک و بزرگ، کاراکترهای خاص (مانند _) و طول مناسب هستند؛ بنابراین جای تعجبی ندارد که کاربران زیادی از یک رمز برای تمام حسابهای خود استفاده میکنند. در این جاست که نیاز به حضور برنامههای مدیریت رمز احساس میشود.
برنامههای مدیریت رمز دیتابیسهای رمزگذاری شدهای هستند که تمام پسوردهای شما را در یک مکان نگهداری میکنند و تنها چیزی که شما لازم است به یاد داشته باشید، رمز برنامه است. برنامههای مختلفی در این زمینه تولید شدهاند که هر کدام مزایا و امکانات متنوعی دارند مانند تولید رمز ایمن و یا دارا بودن سیستم بایومتریک که به شما اجازه میدهد با اثر انگشت وارد برنامه شوید.
بیشتر وبسایتهای ارائه دهندهی این برنامهها علاوه بر نسخه خریدنی که معمولاً بصورت اشتراک مدتدار است، نسخه رایگان (البته دارای برخی محدودیتها) برنامه خود را نیز ارائه میدهند. نکته اصلی در انتخاب برنامه مدیریت رمز این است که، برنامه مورد نظر علاوه بر ذخیره کردن رمزها، به شما در تولید رمزهای ایمن و خاص برای سایتها و برنامهها کمک کند.
در حالی که این برنامهها بسیار کاربردی هستند برخی همچنان نگران این هستند که حتی با گذاشتن رمزهای پیچیده بر روی این برنامهها اگر کسی به این رمز دسترسی پیدا کند به راحتی میتواند رمزهایی که در آن فضا ذخیره شده است را سرقت کند. البته احراز هویت چندگانه میتواند تا حد زیادی این نگرانی را از بین ببرد.
یکی دیگر از نگرانیهای کاربران در رابطه با هک شدن این وبسایت هاست، و شاید تا حدودی این نگرانی بیمورد هم نباشد. در ژوئن سال ۲۰۱۸، ZDnet گزارشی مبنی بر هک شدن برنامه مدیریت رمز Onelogin منتشر کرد، که موجب نگرانی بسیاری از کاربران شد؛ چند ماه قبل نیز مجله UK Independent خبر از هک شدن یکی از محبوبترین برنامههای مدیریت رمز به نام LastPass داد (LastPass دو سال پیش نیز مورد حمله هکرها قرار گرفته بود).
اما آیا این به این معنی است که ما نباید از برنامههای مدیریت رمز استفاده کنیم؟ در حقیقت اگر بخواهیم عمیقتر به این موضوع نگاه کنیم، امروزه هیچ فضایی کاملاً امن نیست و احتمال هک شدن همواره برای تمامی فضاهای مجازی وجود دارد بنابراین با توجه به امکانات ارزشمندی که این وبسایتها و برنامهها در اختیار ما قرار میدهند، استفاده از آنها کار اشتباهی نخواهد بود و تا حدود قابل توجهی نیز امنیت اطلاعات ما را نیز افزایش میدهند.
در ادامه شما را با چند مورد از بهترین برنامههای مدیریت رمز آشنا خواهیم کرد:
۱- LastPass
یکی از شناختهشدهترین وبسایتها در این زمینه است که کاربران میتوانند از نسخه رایگان یا خریدنی آن استفاده کنند. از ویژگیهای مهم LastPass میتوان به تولید کننده رمز پیشرفته و سیستم احراز هویت قدرتمند آن اشاره کرد؛ بعلاوه این سایت امکان ذخیره بدون محدودیت رمزها و پر کردن خودکار فرمها را نیز در اختیار کاربران قرار میدهد. این برنامه برای سیستمعاملهای Android ،IOS ،Windows ،Linux و Mac وجود دارد.
۲- Dashlane
این برنامه دارای امنیت قابلتوجهی است و برای تمام دستگاهها و مرورگرها وجود دارد. Dashlane رقابت نزدیکی با LastPass دارد و همانند آن دارای فضای ذخیره سازی نامحدود و ویژگی پر کردن خودکار فرم است. ازدیگر قابلیتهای آن میتوان به امنیت بالا و سیستم تولید رمز با یک کلیک اشاره کرد؛ این برنامه نیز در دو نسخه خریدنی و رایگان عرضه شده است که نسخه خریدنی آن دارای کیف پول دیجیتال نیز است.
۳- RoboForm
سازندگان این برنامه ادعا میکنند RoboForm بهترین برنامه مدیریت رمز در جهان است و این ادعا بیدلیل هم نیست. در آخرین بروزرسانی این برنامه قابلیت ذخیره نامحدود رمز به نسخه رایگان برنامه اضافه شده است. علاوهبراین ضریب امنیتی بالا و امکان دسترسی اضطراری بر محبوبیت این برنامه افزوده است. RoboForm همانند برنامههای مشابه، امـکان ذخـیره کردن نوتها را نیز دارا میباشد و برای سیستم عاملهای Android ،IOS ،Windows ،Linux و Mac منتشر شده است.
۴- KeePass Password Safe
KeePass یکی از انعطافپذیرترین برنامههای مدیریت رمز است که شاید بد نباشد استفاده از آن را تجربه کنید. در کنار ظاهر با ظرافت، این برنامه دارای امنیت بسیار زیادی است؛ KeePass دارای ویژگیهای منحصربفردی همچون پشتیبانی چندکاربره و پلاگینهای متعدد جهت توسعه است؛ همچنین این برنامه دارای تولید کننده رمز نسبتاً قدرتمندی است که به شما در تولید رمزهای پیچیده کمک خواهد کرد. با وجود تمام ویژگیهای ذکر شده، کاربران زیادی این برنامه را تاریخ گذشته میدانند.
۵- Sticky Password
این برنامه ساختهی تیم سازنده برنامه AVG آنتیویروس است، بنابراین از نظر امنیتی میتواند خیال شما را تا حدود زیادی راحت کند. همانند برنامههای ذکر شده Sticky Password نیز دارای دو نسخه رایگـان و خریـدنی است با این تفاوت که شما میتوانید نسخه مادامالعمر این برنامه را نیز تهیه کنید. بخش تولید کننده رمز در هر دو نسخه وجود دارد و نکته دیگر اینکه Sticky Password دارای سیستم احراز هویت دوگانه نیز میباشد. اما مشکلی که کاربران مختلف با این برنامه دارند، انعطافپذیری کم آن است.
لطفاً تجربه خود در این زمینه را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها